Разлика помеѓу преработките на „Разговор со корисник:MacedonianBoy“

(Грешка?)
 
Здраво господине Стојановски. Овој документ сте го поставиле на Викимедија Комонс, тврдејќи дека е наредба на бугарските власти за масовно уништување на книгата на Мисирков. Според моето мислење, ова е грешка. Документот е напишан на српски јазик и колку што можам да го прочитам заради неговиот лош квалитет, станува збор за извештај на српскиот амбасадор во Софија во МВР во Белград. Амбасадорот предлага да се купат копии од книгата за дистрибуција во Отоманска Македонија. Некои бугарски истражувачи тврдат дека навистина е имало такво дејство. Што мислите? [[User:Jingiby|Jingiby]] <small>([[User talk:Jingiby|разговор]])</small> 15:12, 6 мај 2020 (CEST)
::Здраво. Квалитетот е многу лош, и е преземен од виртуелната тура на спомен-музејот (куќа) на Мисирков. Се сеќавам на ова. Денес во архивот не ги даваат овие материјали за слободно подигање, може да се видат на лице место. Лично, не сметам дека Србија имала некаков контакт со Мисирков во тој период (имало претходно). Поинтензивни контакти на Мисирков во тој период имало со Бугарија, отколку со Србија. Содржината на објавата сварно е тешко да се види од оваа резолуција (додека најдеме подобра не можеме да коментираме)...--<big><font face="Monotype Corsiva">[[Корисник:MacedonianBoy|Никола]] <sup>[[Разговор со корисник:MacedonianBoy|Стоіаноски]]</sup></font></big> 15:22, 6 мај 2020 (CEST)