Разлика помеѓу преработките на „Енергија“

Додадени 10 бајти ,  пред 2 месеци
(Одбиена последната промена (од 79.125.203.72) и ја поврати преработката 3724490 на Ehrlich91)
<br/> G=mg
===Кинетичка енергија===
*VAZNO!!!
**''Кинетичка енергија'' (Ек)-ја има тело што се [[движи]] и се дефинира како способност едно тело да врши работа како резултат на своето движење.
#пр:Автомобил што се движи по автопат кинетичка енергија на транслација, а тркало на машина има кинетичка енергија на ротација. За тело со маса m кое се движи по права линија со постојана брзина v ''кинетичката енергија'' е дадена со равенката:
Анонимен корисник