Разлика помеѓу преработките на „Бугари“

Одземени 65 бајти ,  пред 6 месеци
Откажано уредувањето 3952384 на уредникот 79.125.246.229 (разговор)
Ознаки: Мобилно уредување Мобилно семрежно уредување
(Откажано уредувањето 3952384 на уредникот 79.125.246.229 (разговор))
Ознака: Отповикај
== Генетски истражувања ==
{{главна|Генетски истражувања на Бугарите}}
По развојот на популационата генетика, во 21. век почнуваат истражувања за бугарскиот [[ДНК]]-профил. Меѓу праисториските настани наведени во набљудуваните халпогрупи, најголем е придонесот на земјоделците од [[неолит]]от. Бугарскиот [[генетски фонд]] носи исто така траги од постледникова реколонизација од различни палеолитски засолништа и експанзијата на неолитски земјоделци од [[Блиски Исток|Блискиот Исток]]. Според резултатите од анализата на Y-ДНК и мтДНК, Бугарите припаѓаат во групата на европските народи, но се наоѓаат малку настрана од главното јато. Генетски, денешните Бугари се потесно поврзани со соседните балкански народи, како да се натанале од Македонците.([[Македонци]], [[Срби]], [[Романци]], [[Грци]] и [[Албанци]]), отколку со другите [[Европејци]].<ref>[http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12713147 Five polymorphisms of the apolipoprotein B gene in healthy Bulgarians.Department of Chemistry and Biochemistry, Medical University of Sofia, Bulgaria.PMID: 12713147]</ref><ref>[http://www.springerlink.com/content/8300nn2q37527183/ Bulgarian Bone Marrow Donors Registry—past and future directions - Asen Zlatev, Milena Ivanova, Snejina Michailova, Anastasia Mihaylova and Elissaveta Naumova, Central Laboratory of Clinical Immunology, University Hospital “Alexandrovska”, Sofia, Bulgaria, Published online: 2 June 2007]</ref><ref>[http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=8835097&dopt=AbstractPlus From Asia to Europe: mitochondrial DNA sequence variability in Bulgarians and Turks. Ann Hum Gen.1996.Jan;60 (Pt 1):35–49.]</ref><ref>[http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=12542743&dopt=Abstract HLA polymorphism in Bulgarians defined by high-resolution typing methods in comparison with other populations.]</ref><ref>[http://www.blackwell-synergy.com/doi/abs/10.1034/j.1399-0039.2001.057003208.x Distributions of HLA class I alleles and haplotypes in Bulgarians – contribution to understanding the origin of the population. M. Ivanova, P. Spassova, A. Michailova, E. Naumova. Division of Clinical and Transplantation Immunology, Medical University, Sofia, Bulgaria.]</ref> Според комбинирани ДНК истражуванија со различни варијанти тестови, конструирани на основа на автосомна ДНК, хаплоидна ДНК, Y-ДНК и мтДНК, кои даваат најдобра идеја за "потеклото" и "сличноста" помеѓу популациите, во балканскиот генетски кластер постојат неколку генетски субкластери, така во источниот спаѓаат Бугарите со Македонците и Романците. Иако Бугарите се дел од [[Словени|словенската група на народи]], тие, како и повеќето други [[Јужни Словени]] се карактеризираат со доминантен генетски супстрат кој е различен од оној на [[Западни Словени|Западните]] и [[Источни Словени|Источните Словени]]. Овој феномен се објаснува со јазичната асимилација на бројно домородно балканско население од средновековните словенски доселеници.<ref>Genetic Heritage of the Balto-Slavic Speaking Populations: A Synthesis of Autosomal, Mitochondrial and Y-Chromosomal Datap Alena Kushniarevich et al., September 2, 2015, Plos One, http://dx.doi.org/10.1371/journal.pone.0135820</ref><ref>Standing at the Gateway to Europe - The Genetic Structure of Western Balkan Populations Based on Autosomal and Haploid Markers, Lejla Kovacevic et al, Plos One, August 22, 2014, http://dx.doi.org/10.1371/journal.pone.0105090</ref><ref>Y-STR variation among Slavs: evidence for the Slavic homeland in the middle Dnieper basin, Krzysztof Rebala et al. Japan Society of Human Genetics and Springer 2007, DOI 10.1007/s10038-007-0125-6</ref><ref>Expansions: Competition and Conquest in Europe Since the Bronze Age, Reykjavíkur Akademían, 2010, ISBN 9979992212, p. 194.</ref>
 
== Името Бугари ==
3.654

уредувања