Разлика помеѓу преработките на „Претседател на Македонија“

Ознаки: Мобилно уредување Уредување од прилогот за Андроид Уредување од мобилен извршник
Ознаки: Мобилно уредување Уредување од прилогот за Андроид Уредување од мобилен извршник
 
== Права и должности ==
Според член 84 од [[Устав на Република Северна Македонија|Уставот на Република Северна Македонија]], претседателот на државата ги има следниве права и должности:
* го определува мандатот за состав на [[Влада на Северна Македонија|Владата на Република Северна Македонија]];
* ги поставува и ги отповикува со указ [[Список на дипломатски претставништва на Северна Македонија|амбасадорите и пратениците на Република Северна Македонија во странство]];
* ги прима акредитивните и отповиковните писма на [[Список на дипломатски претставништва во Северна Македонија|странските дипломатски претставници]];
* предлага двајца судии на [[Уставен суд на Северна Македонија|Уставниот суд на Република Северна Македонија]];
* предлага двајца членови на Републичкиот судски совет;
* именува тројца членови на [[Совет за безбедност на Северна Македонија|Советот за безбедност на Република Северна Македонија]];
* ги предлага членовите на Советот за меѓунационални односи;
* именува и разрешува и други носители на државни и јавни функции утврдени со Уставот и со закон;
* доделува [[Одликувања и признанија на Северна Македонија|одликувања и признанија]] во согласност со закон;
* дава помилување во согласност со закон;
* врши други функции во согласност со Уставот.
53

уредувања