Разлика помеѓу преработките на „Јужен Поларен Круг“

нема опис на уредувањето
с
{{напласти|
[[Податотека:World map with antarctic circle.svg|мини|350п|Јужниот поларенПоларен кругКруг на карта на светот.]]
[[Податотека:Antarctic circle.svg|мини|350п|Карта на [[Антарктик]]от со јужниотЈужниот поларенПоларен кругКруг (сино).]]
}}
'''Јужен поларенПоларен кругКруг''' (или '''антарктичкиАнтарктички кругКруг''') — еден од петте главни [[напоредник|напоредници]] на картата на [[Земја|светот]]. Ова е замислениот обрач што минува на [[географска ширина]] од 66° 33′ 44″ (или 66,5622°) јужно од [[екватор]]от.<ref>податок за 2011 г.</ref><ref>[http://bbs.keyhole.com/ubb/ubbthreads.php?ubb=showflat&Number=1157795&site_id=1#import Повратник во движење] {{es}}</ref>
 
== Опис ==
Подрачјето јужно од јужниотЈужниот поларенПоларен кругКруг се нарекува [[Антарктик]], а подрачјето веднаш на север е [[умерена клима|јужниот умерен појас]]. Еквивалентниот напоредник на северната полутопка се нарекува [[северенСеверен поларенПоларен кругКруг]] (арктичкиАрктички кругКруг).
 
Секое место јужно од јужниотЈужниот поларенПоларен кругКруг има барем по еден ден во годината со [[полноќно сонце|24-часовна дневна светлина]] и уште еден со [[поларна ноќ|24-часовна ноќ]]. Во првиот случај сонцето цел ден не заоѓа, а во вториот цел ден воопшто не изгрева. На поларниот круг ова се случува точно по еднаш годишно, и тоа во декемврискиот и јунскиот [[сонцестој]]. Ова се должи на тоа што Земјината оска е [[осен наклон|наклонета]] за 23,5 [[степен (агол)|степени]] во однос на [[еклиптика]]та (рамнината по која Земјата се врти околу сонцето). За време на [[сонцестој|јужниот зимски сонцестој]], [[јужна полутопка|јужната полутопка]] е најмногу навалена наназад и со тоа најдалеку од Сонцето. Подрачјето на постојан мрак ја достигнува својата северна граница. При [[сонцестој|јужниот летен сонцестој]], јужната полутопка е во најголема мера навалена кон Сонцето, па така подрачјето на постојан мрак ја достигнува својата северна граница.
 
Јавувањето на поларниот ден и ноќ се должи и на неколку други фактори, од кои најважни е атмосферското прекршување на светлината, надморската височина на набљудувачот, [[привидение|привиденијата]] и фактот дека сонцето е топка, а не точка. Привиденијата на Антарктикот се уште поспектакуларни од оние на Акрктикот. Таков пример е низата од привидни залези и изгреви, додека сонцето сето време е всушност под хоризонтот.
 
== Места ==
Почнувајќи од [[нулти меридијан|нултиот меридијан]], па на исток, јужниотЈужниот поларенПоларен кругКруг минува низ:
 
:{| class="wikitable plainrowheaders"
 
== Поврзано ==
* [[Северен поларенПоларен кругКруг]]
* [[Екватор]]
* [[Сонцестој]]
* [[Осен наклон]]
* [[Јужен повратникПовратник]]
* [[Северен повратник]]
* [[Јужен повратник]]
 
== Наводи ==
 
== Надворешни врски ==
* [http://www.antarctic-circle.org/ Јужен поларенПоларен кругКруг] - официјална страница {{en}}