Портрет на девојче: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
| museum=Музеј на Битола
}}
'''Портрет на девојче''' – слика од [[Никола Мартиноски]]. Сликата е [[маслено сликарство|масло на платно]], завршена во 1944 година со димензии 60 х 40 см и се наоѓа во Музејот на [[Битола]].
 
'''Портрет на девојче''' – слика од [[Никола Мартиноски]]. Сликата е [[маслено сликарство|масло на платно]], завршена во 1944 година со димензии 60 х 40 см и се наоѓа во Музејот на [[Битола]].
'''Никола Мартиноски''' ([[Крушево]], 18 август 1903 - [[Скопје]], 7 февруари 1973) — [[сликар]].
Никола Мартиноски е македонски сликар, педагог, еден од најистакнатите претставници на македонското современо сликарство. Има огромна заслуга за вклучувањето на македонската ликовна уметност во модернистичките текови.<ref>[https://www.mn.mk/makedonski-legendi/7188-Nikola-Martinoski/ Мартиноски]</ref>.
 
== Опис ==
„Портрет на девојче“ - наНа сликата е претставено девојче – седнато на малечко столче, насликано до половина, облечено во распетлана скромна кошула чии краеви се ставени во фустанче (чии делови се сосема малку прикажани на сликата). На главата носи капче или шамија, слична на раширена и поголема беретка. Рацете и се скрстени, спуштени и потпрени на нозете. Нејзиниот портрет е поставен во централниот дел од сликата. Во позадината нема ништо. Најкарактеристично е по позата и замисленоста во која се открива: тага, отсутност, беда, сиромаштија па дури и некаква болка слична на осаменоста. Сликата е правена со слободни потези, без големи детали. На авторот, најважно му било да го претстави чувството, расположбата, психологијата на сиромашното девојче. Никола Мартиноски е еден од најзначајните македонски ликовни уметници, неговото прикажување на сиромашните, тажни, копнежливи луѓе, најчесто женски фигури, е успешно сликарско презентирање на длабочината на човечката душа.<ref>[https://muzejbitola.mk/portret-na-devojce/ ВладоУметничка Ѓорескислика - Портрет„Портрет на девојчедевојче“]</ref>.
 
==Наводи==