Разлика помеѓу преработките на „Меморија“

Нема измена во големината ,  пред 1 година
с
* „Конструкција на сеќавањето на тебе“ - песна во проза на полскиот поет [[Збигњев Бјењковски]].<ref>''Savremena poljska poezija''. Beograd: Nolit, 1964, стр. 142-167.</ref>
* „Прасеќавање“ - песна на рускиот поет [[Николај Гумиљов]].<ref>''Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига II: Прва четвртина – средина XX века (авангарда и социјалистички реализам)''. Београд: Paidea, 2007, стр. 24.</ref>
* „Меморијата„Сеќавањето на светот“ (''La memoria del mondo'') - расказ на италијанскиот писател [[Итало Калвино]].<ref>Italo Kalvino, ''Pre nego što kažeš „halo“''. Beograd: Rad, 2001, стр. 71-77.</ref> <ref>Italo Kalvino, ''Nove kosmikomike''. Beograd: Rad, 1999, стр. 65-71.</ref>
* „Изгубено сеќавање“ (''Изгубљено сећање'') - кус расказ на македонскиот писател [[Митко Маџунков]] од 1984 година.<ref>Митко Маџунков, ''Међа света''. Београд: Просвета, 1984, стр. 190.</ref>
* „Сеќавање“ - песна на полскиот поет [[Јулијан Тувим]].<ref>''Savremena poljska poezija''. Beograd: Nolit, 1964, стр. 33.</ref>