Разлика помеѓу преработките на „Километри на час“

с
ситна промена
с (ситна промена)
с (ситна промена)
'''Километар на час''' е [[мерна единица]] за [[брзина]]. Симболот на единицата е '''км/ч''' (меѓународен: ''km/h'').
 
Знакот km/h е најшироко употребуван на сообраќајни знаци и автомобилски брзинометри. Затоа тој е неспоредливо поприсутен отколку правилната единица на [[СИ систем|СИ системот]], [[метри во секунда|м/с]]. Заедно со [[kWh]] (киловат-час), км/ч (km/h) е најчесто употребуваната мерна единица базирана на [[час]]от, кој е само „не-СИ единица прифатена за употреба со СИ единици“ од [[Меѓународно биро за тегови и мери|МБТМ]].<ref>[http://www.bipm.org/en/si/si_brochure/ BIPMМБТМ brochureброшура] (SIСИ referenceнавод) {{en}}</ref>
 
==Претворање==
* 1&nbsp;км/ч ≈ 0.621 37&nbsp;[[милји на час|mph]] ≈ 0.911 34&nbsp;[[стапки во секунда]]
* 1&nbsp;[[јазол (брзина)|јазли]] ≡ 1.852&nbsp;км/ч (точно)
* 1&nbsp;милја = 1.609344&nbsp;км (~1.61&nbsp;kmкм)<ref>1&nbsp;јарда ≡ 0.9144&nbsp;м, andа<br>1&nbsp;милја = 1760&nbsp;јарди, па така<br>1&nbsp;милја = 1760 × 0.9144 ÷ 1000&nbsp;км</ref>
* 1&nbsp;милја на час = ~1.61&nbsp;километри на час
* 1&nbsp;километар на час = ~0.62&nbsp;милји на час