Разлика помеѓу преработките на „Офицер“

Додаден 481 бајт ,  пред 7 месеци
==Офицерите како тема во уметноста и во популарната култура==
===Офицерите како тема во книжевноста===
* „[[Генерал (расказ на Акутагава)|Генерал]]“ - расказ на јапонскиот писател [[Рјуносуке Акутагава]] од 1922 година.<ref>„General“, во: Riunosuke Akutagava, ''Rašomon''. Beograd: Plavi krug; Zemun: Neven, 2003, стр. 159-166.</ref>
* „Во сеќавање на мајорот Роберт Грегори“ (''In Memory of Major Robert Gregory'') - песна на ирскиот поет [[Вилијам Батлер Јејтс]].<ref>Viljem Batler Jejts, ''Kula''. Beograd: Beogradski izdavačko-grafički zavod, 1978, стр. 92-96.</ref>
* „Адмирал“ – песна на македонскиот писател [[Славко Јаневски]].<ref>Славко Јаневски, ''Како така? Зошто така? Сè да знае светов сакал! (Песните за деца)''. Скопје: Темплум, 2014, стр. 75.</ref>
* „[[Генералот на мртвата војска]]“ - [[роман]] на албанскиот писател [[Исмаил Кадаре]].
* „Генерал во библиотеката“ (''Un generale in biblioteca'') - расказ на италијанскиот писател [[Итало Калвино]].<ref>Italo Kalvino, ''Pre nego što kažeš „halo“''. Beograd: Rad, 2001, стр. 41-46.</ref>
* „[[На полковникот нема кој да му пишува]]“ - [[новела]] на колумбискиот писател [[Габриел Гарсија Маркес]] од 1961 година.<ref>Gabrijel Garsija Markes, ''Pukovniku nema ko da piše''. Beograd: Sezam Book, 2012.</ref>