Разлика помеѓу преработките на „Коска“

Додадени 373 бајти ,  пред 7 месеци
* „Коската на коските“ (''Кост кости'') - циклус песни на српскиот поет [[Васко Попа]] од збирката „[[Непочин поле]]“ (''Непочин поље'') од [[1956]] година.<ref>Aleksandar Petrov, „Vasko Popa“, во: Vasko Popa, ''Pesme''. Beograd: Bigz, 1978, стр. 195-199.</ref>
* „Коските на сипата“ - поетска збирка на италијанскиот писател [[Еуџенио Монтале]] од 1926 година.<ref>Serđo Tukoni, „Euđenio Montale“, во: Euđenio Montale, ''Leptir iz Dinara i ostali prozni spisi''. Beograd: Rad, 1979, стр. 162.</ref>
* „Коските„Вилична на Били“коска“ ([[англиски]]: ''Billy's BonesJawbone'') - песна на ирскатаамериканската [[Рок-музика|рок]]-група „[[ПоугсБенд (рок-група)|Бенд]]“ (''The PoguesBand'') од 19851969 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=CywVKTCi6qw&list=PL68D998D2C9FC89B8&index=115EP--8u3xf4 YouTube, 11Jawbone Billy's(Remastered Bones by The Pogues2000) (пристапено на 2223.83.20172020)]</ref>
* „Суво како коска“ (''Dry As A Bone'') - албум на американската [[гранџ]]-група „[[Грин Ривер]]“ (''Green River'') од 1987 година.<ref>[https://www.discogs.com/Green-River-Dry-As-A-Bone/master/59522 DISCOGS, Green River ‎– Dry As A Bone (пристапено на 27.6.2019)]</ref>
* „Коските на Били“ (''Billy's Bones'') - песна на ирската [[Рок-музика|рок]]-група „[[Поугс]]“ (''The Pogues'') од 1985 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=CywVKTCi6qw&list=PL68D998D2C9FC89B8&index=11 YouTube, 11 Billy's Bones by The Pogues (пристапено на 22.8.2017)]</ref>
* „Коска“ (''Bone'') - песна на американската рок-група „[[Соник Јут]]“ (''Sonic Youth'') од 1994 година.<ref>[https://www.discogs.com/Sonic-Youth-Experimental-Jet-Set-Trash-And-No-Star/master/9858 DISCOGS, Sonic Youth ‎– Experimental Jet Set, Trash And No Star (пристапено на 20.7.2019)]</ref>