Разлика помеѓу преработките на „Света“

Одземени 14 бајти ,  пред 4 месеци
нема опис на уредувањето
Ознака: Изворно уредување 2017
Ознака: Изворно уредување 2017
Ова село се наоѓа во [[Железник]], во крајниот источен дел на територијата на [[Општина Демир Хисар]], чиј атар се допира со просторот на подрачјето на [[Општина Крушево]].<ref name="енциклопедија">{{наведена книга|last=Панов|first=Митко|title= Енциклопедија на селата во Република Македонија|url= https://commons.wikimedia.org/wiki/File:%D0%95%D0%BD%D1%86%D0%B8%D0%BA%D0%BB%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%98%D0%B0_%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0_%D0%B2%D0%BE_%D0%A0%D0%B5%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0_%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%98%D0%B0.pdf|accessdate=22 март 2020|year=1998|publisher=Патрија|location=Скопје|language=македонски|page=266}}</ref> Селото е рамничарско, на надморска височина од 710 метри. Од градот Демир Хисар, селото е оддалечено девет километри.<ref name="енциклопедија" />
 
Света се граничи со селата [[Журче]], [[Пресил]] и [[Бучин]] (последните две во [[Општина Кривогаштани]]) на север, со селото [[Древеник]] ([[Општина Битола]]) на југ и со селата [[Вардино]] и [[Единаковци]] на запад.<ref name="ГеоНасДХ:0">{{ГеоНасДХ|страници=66-68}}</ref>
 
Во 1965 година селото добило електрична енергија, нешто подоцна добило и водовод, а асфалтен пат од 1988 година.<ref name=":0" />