Англосаксонска Англија: Разлика помеѓу преработките

Одбиени последните 2 промени (од Vele 123) и ја поврати преработката 3132597 на Bjankuloski06
[непроверена преработка][проверена преработка]
(Added to categories)
Ознаки: Мобилно уредување Мобилно семрежно уредување Напредно мобилно уредување
(Одбиени последните 2 промени (од Vele 123) и ја поврати преработката 3132597 на Bjankuloski06)
'''Англосаксонски период''' од [[историја на Англија|историјата на Англија]] го опфаќа периодот на средновековна Англија (раниот [[среден век]]), односно од крајот на [[Римска Британија|римското владеење]] на [[Британија]] и создавањето на англосаксонските кралства до [[ВилијамНорманско Iосвојување на Англија|Норманското освојување на Англија]] во [[1066]] година. Во историјата на Англија, [[5 век]] и [[6 век]] се познати како ''темни векови''. Кон крајот на [[8 век]], во Англија и териториите на Британија пристигнале [[Викинзи]]те, кое довело до промена на културниот свет на островот. По номадската инвазија, [[Вилијам Освојувачот]] го дал почетокот на периодот на [[Кралство Англија]].
 
 
[[Категорија:Англосаксонци|Англија]]
[[Категорија:Историја на Англија]]
[[Категорија:Англосаксонски кралства]]
[[Категорија:Англосаксонци]]
[[Категорија:Староанглиски јазик]]
[[Категорија:Средноанглиска книжевност]]