Разлика помеѓу преработките на „Македонски парламентарни избори (2020)“

с
нема опис на уредувањето
с
с
[[Македонски парламентарни избори (2016)|Претходните парламентарни избори]] се одржале во декември 2016 година, на кои најголем број на гласови освила [[ВМРО ДПМНЕ|ВМРО-ДПМНЕ]], предводена од [[Никола Груевски]]. Изборите тогаш исто така биле предвремени поради настанатата [[Политичка криза во Македонија (2015-2017)|политичка криза во Македонија]] која започнала во 2015 година. Груевски не успеал во предвидениот рок од доделениот мандат да ја состави владата. По рекорден 171 ден од одржувањето на изборите, поради несогласување на претседателот [[Ѓорге Иванов]], дури на 31 мај 2017 година била формирана [[Влада на Македонија од 2017|новата македонска Влада]], во која како премиер стапил [[Зоран Заев]], лидер на [[СДСМ]].
 
Меѓу главните залагања на владата на Зоран Заев било членството на земјата во меѓународните политички и безбедносни организации [[Европска Унија|ЕУ]] и [[НАТО]]. Како услов за влезот на Македонија во истите, во 2018 година бил постигнат [[Преспанскиот договор]] со [[Грција]] за решавање на [[Спор за името помеѓу Македонија и Грција|спорот за името Македонија]], согласно кој, меѓу другото, Македонија го променила своето државно име во Република Северна Македонија. Протоколот за членството во НАТО бил потпишан од Алијансата на 6 февруари 2019 година, проследен со процес на поединечна ратификација од ситесекоја земјиземја-членкичленка.<ref>{{Наведени вести|url=https://telma.com.mk/nato-go-potpisha-protokol-za-chlenstvo-na-makedonija/?__cf_chl_jschl_tk__=8d0bd829d748db58c03c1206d487007a34744255-1584387097-0-AQoMb9baoQ_NN1H_r4Qx9VAqDN52p_DhnZTVFmPS-ewcTFzWioHhL7O2F-FIFnT2WKcPFIP3LWE-fQ0jf5iLxkOMeS9K-4BIk-uoGcBC5GP91fwypZaIoI8FMelwt_RgHFSKQ6dDeOAo5nTKTUjDwxWppuSfQe2fKWFvr1caLlVfhcvNQLMhqoGzf80x969Ou3jl64jDWqSirCl8CgJrgTj9EQA_APrr9wEzskKkhk-YwCVYObJkq4KynI9vGHHrRDjm2tWPwohaSnJoi14GbPkaymSot8ySZZzZX6OLgntxkSzRY4RKzV9mjYumSwODR4jQNkRynucmhB8zy699u2SsobPnvkjAhz1Ao5TnPKAC|title=НАТО го потпиша Протокол за членство на Македонија|last=|first=|date=6 февруари 2019|work=Телма|access-date=16 март 2020|archive-url=|archive-date=|dead-url=}}</ref>
 
Изборите во 2020 година доколку би биле редовни треба да се одржат на 11 декември, но главната опозициска партија ВМРО-ДПМНЕ, предводена од [[Христијан Мицкоски]], настојува од есента 2019 година истите да се одржат пред време.<ref>{{Наведени вести|url=https://www.slobodnaevropa.mk/a/30154623.html|title=Утре лидерска Заев - Мицкоски: Закон за ЈО и предвремени избори|last=|first=|date=9 септември 2019|work=Радио Слободна Европа на македонски јазик|access-date=16 март 2020|archive-url=|archive-date=|dead-url=}}</ref> Заев од друга страна најпрво сметал дека изборите треба да бидат редовни, оценувајќи дека периодот пред редовниот датум за избори е „економски драгоцен за целата трансформација“.<ref>{{Наведени вести|url=https://www.slobodnaevropa.mk/a/30213297.html|title=Опозицијата бара предвремени избори, власта не дава|last=|first=|date=12 октомври 2019|work=Радио Слободна Европа на македонски јазик|access-date=|archive-url=|archive-date=|dead-url=}}</ref>
Клучна во одлуката за предвремени избори била средбата на [[Европски совет|Европскиот совет]] одржана на 17 и 18 октомври кога земјите-членки на ЕУ не одредиле датум за пристапни преговори за Македонија и Албанија.<ref>{{Наведени вести|url=https://www.slobodnaevropa.mk/a/%D1%80%D0%B5%D0%B0%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%B4%D0%B0%D1%82%D1%83%D0%BC%D0%BE%D1%82--%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D1%87%D0%B0%D1%80%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%9A%D0%B5-%D0%B6%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%9A%D0%B5-%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%9A%D0%B5-%D0%B2%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BC%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%B0-%D0%B8-%D0%BF%D0%B5%D0%BA%D0%B8%D0%BD%D0%B3/30223471.html|title=Реакции за датумот- разочарување, жалење, отворање врата за Москва и Пекинг|last=|first=|date=18 октомври 2019|work=Радио Слободна Европа на македонски јазик|access-date=16 март 2020|archive-url=|archive-date=|dead-url=}}</ref> Два дена подоцна била одржана средба на лидерите на македонските парламентарни политички партии заедно со претседателот [[Стево Пендаровски]] каде било одлучено да се одржат предвремени избори на 12 април.<ref>{{Наведени вести|url=https://www.slobodnaevropa.mk/a/%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BB%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B8-%D0%B3%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%B2%D1%80%D0%B4%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%BE%D1%82-%D0%BF%D0%B0%D1%82---%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-12-%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BB/30226540.html|title=Македонските лидери го потврдија европскиот пат - избори на 12 Април|last=Калински|first=Владимир|date=20 октомври 2019|work=Радио Слободна Европа на македонски јазик|access-date=16 март 2020|archive-url=|archive-date=|dead-url=}}</ref>
 
Техничката влада која треба да ги спроведе изборите била изгласена на 3 јануари, сто дена пред одржувањето на изборите, согласно [[Пржинскиот договор]], и истата ја предводи [[Оливер Спасовски]].<ref>{{Наведени вести|url=https://sdk.mk/index.php/makedonija/sobranieto-ja-izglasa-tehnichkata-vlada-na-oliver-spasovski/|title=Собранието ја изгласа техничката влада на Оливер Спасовски|last=|first=|date=3 јануари 2020|work=Сакам Да Кажам|access-date=17 март 2020|archive-url=|archive-date=|dead-url=}}</ref> Иако било предвидено Собранието да се распушти 60 денови пред изборите, тоа се случило на 16 февруари, a во меѓувреме биле изгласани Законот за јавно обвинителство, како и Законот за одбрана.<ref>{{Наведени вести|url=https://sdk.mk/index.php/instagram/se-raspushti-sobranieto-izbori-na-12-april/|title=Се распушти Собранието, избори на 12 април|last=|first=|date=16 февруари 2020|work=Сакам Да Кажам|access-date=17 март 2020|archive-url=|archive-date=|dead-url=}}</ref> Во периодот пред одржувањето на превремените избори [[Пандемија на коронавирус во Македонија 2020|Македонија е погодена од пандемијата на коронавирус]], поради која постои можност изборите да не се одржат на закажниот датум во април.
 
== Наводи ==