Дела на светите апостоли: Разлика помеѓу преработките

с
== Опис ==
 
Во Дела на апостолите најмногу се обрнува вниумание на [[Ширење на христијанството|ширењето на христијанството]], излегување на [[Светиот Дух]] во денот на [[ПедесетицаПедесетница]] до пристигнувањето на [[апостол Павле]] во [[Рим]] по околу 30 години, и организирањето на првите ранохристијански црковни општини не само во [[Ерусалим]] и [[Палестина]], туку и пошироко во [[Мала Азија]], [[Македонија]] и [[ХеладаГрција]]. Овој период претставува важен дел од [[Историја на христијанството|историјата на христијанството]] главно поради тоа што истото пристигнало во скоро сите делови на тогашниот познат свет.
 
Главниот збор кој се употребува во книгата е сведок, кој збор е споменет повеќе од триесет пати. Еден од најглавните стихови е: