Разлика помеѓу преработките на „Кашмирски јазик“

нема опис на уредувањето
с (нов клуч за подредување на Категорија:Џаму и Кашмир: "Јазик" со помош на HotCat)
Ознаки: Мобилно уредување Мобилно семрежно уредување
{{Infobox language
|name=Кашмирски јазик
|nativename= {{lang|ks|कॉशुर كأشُركٲشُر}} ''{{unicode|kạ̄šur}}''
|pronunciation={{IPA|[kəːʃur]}}
|states=[[Џаму и Кашмир]] ([[Индија]])<ref name="Ethnologue">{{cite web|url = http://www.ethnologue.com/show_language.asp?code=kas|title = Kashmiri: A language of India |publisher = Ethnologue |accessdate = 2007-06-02}}</ref>
[[Азад Кашмир]] ([[Пакистан]])<ref name="Ethnologue"/>
|region=[[Кашмир]]
|speakers=над 57.51 милиони
|date=20012011
|familycolor=Indo-European
|fam2=[[индоирански јазици|индоирански]]
|iso1=ks|iso2=kas|iso3=kas|notice=IPA}}
 
'''Кашмирскиот''' (कॉशुर, کأشُرکٲشُر, ''Koshur'') е [[индоевропски јазик]], дел од групата на [[дардски јазици]] од поголемата група на [[индоирански јазици]].<ref name="Britannica">{{cite web|url = http://www.britannica.com/eb/article-9044802/Kashmiri-language|title = Kashmiri language|publisher = Encyclopædia Britannica|accessdate = 2007-06-02}}</ref> Јазикот воглавно се зборува во Кашмирската долина во Џаму и Кашмир.<ref name="Koshur">{{cite web|url = http://www.koshur.org/contents.html|title = Koshur: An Introduction to Spoken Kashmiri|publisher = Kashmir News Network: Language Section (koshur.org) |accessdate = 2007-06-02}}</ref><ref name="Vitasta">{{cite web|url = http://vitasta.org/2001/2.1.html|title = Kashmiri Literature |publisher = Kashmir Sabha, Kolkata |accessdate = 2007-06-02}}</ref><ref name="KOA">{{cite web|url = http://www.koausa.org/Languages/Shashi.html|title = Kashmiri Language: Roots, Evolution and Affinity|author = S. S. Toshkhani|publisher = Kashmiri Overseas Association, Inc. (KOA) |accessdate = 2007-06-02}}</ref> Јазикот го зборуваат околу 56,527797,698587 луѓе во Индија, според пописот од 20012011.<ref name="Kabuli">[http://www.censusindia.gov.in/Census_Data_2001/Census_Data_Online/Language/Statement1.htm Abstract of speakers’ strength of languages and mother tongues – 2001], ''Census of India'' (retrieved 17 March 2008)</ref> Во [[Пакистан]] јазикот го зборуваат околу 105350,000 луѓе, од кои повеќето се емигранти од [[Индија]] за време на [[поделбата на Индија]].<ref name="Ethnologue">{{cite web|url = http://www.ethnologue.com/show_language.asp?code=kas|title = Kashmiri: A language of India |publisher = Ethnologue |accessdate = 2007-06-02}}</ref><ref name="Taqseem-e-Hindustan">{{cite web|url = http://www.sasnet.lu.se/ishtiaqkashmir.html|title= The Kashmir Dispute – a cause or a symptom?|publisher = Stockholm University|accessdate = 2009-07-07}}</ref>
 
Кашмирскиот е еден од 22 јазика со официјален статус во Индија,<ref name="Central Institute of Indian Languages">{{cite web|url = http://www.ciil.org/Main/languages/indian.htm|title = Scheduled Languages of India|publisher = Central Institute of Indian Languages |accessdate = 2007-06-02}}</ref> од ноември 2008 година, кашмирскиот јазик е задолжителен во училиштата во [[Џаму и Кашмир]].<ref name="API-Compulsory">{{cite web|url = http://apinewsonline.com/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=15922|title = Kashmiri made compulsory subject in schools|publisher = API News|accessdate = 2007-06-02}} {{Dead link|date=September 2010|bot=H3llBot}}</ref>
 
 
==Писмо==
Анонимен корисник