Разлика помеѓу преработките на „Мравка“

Одземени 4 бајти ,  пред 8 месеци
нема опис на уредувањето
}}
 
'''Мравки''' се [[Еусоцијалност|еусоцијални]] [[инсекти]] од семејствогосемејството '''formicidae''' и, заедно со осите[[оси]]те и [[Пчели|пчелите]], припаѓаат на редот на [[hymenoptera]]. Мравките се појавиле наеднаш околу светот во касниотдоцниот дел од креда, но веќе биле доста разновидни од самиот почеток, сугерирајќи дека имале порани предци. Мравките еволуирале од семејство vespoid, еден тип на оси кои биле предци од периодот креда, кои станале мошне разновидни веќе поради зголемениот број на скриеносеменици. Повеќе од 1250012.500 од проценетите 2200022.000 видови на мравки билесе класифицирани до денес.<ref>{{cite web |url=http://atbi.biosci.ohio-state.edu/hymenoptera/tsa.sppcount?the_taxon=Formicidae |archive-url=https://web.archive.org/web/20160127143602/http://atbi.biosci.ohio-state.edu/hymenoptera/tsa.sppcount?the_taxon=Formicidae |url-status=dead |archive-date=2016-01-27 |title=Hymenoptera name server. Formicidae species count. |publisher=[[Ohio State University]] }}</ref><ref>{{cite book | vauthors = Agosti D, Johnson NF |title = La nueva taxonomía de hormigas |pages= 45–48 |editor=Fernández, F. |work=Introducción a las hormigas de la región neotropical |publisher = Instituto Humboldt, Bogotá |year = 2003 |url= http://antbase.org/ants/publications/20973/20973.pdf |access-date= 2015-12-13}}</ref> Тие лесно се препознатливи од нивните искривени антени и дистинктивната јасолеста структура на нивното тенко тело.
 
Мравките формираат живеалишта кои по големина се од неколку мравки грабливки што живеат заедно во мали природни дупки, до огромни организирани мравјалници кои окупираат големи територии, и се состојат од милиони мравки. Поголемите мравјалници имаат разни класи на стерилни, безкрилести женки, од кои повеќето се работници, како и војници и други специјализирани групи.<ref name="FisherBolton2016">{{cite book|last1=Fisher|first1=Brian L.|last2=Bolton|first2=Barry | name-list-format = vanc |title=Ants of Africa and Madagascar: A Guide to the Genera|date=26 July 2016|publisher=University of California Press|isbn=9780520290891|page=24}}</ref><ref name="Singh">{{cite book|last=Singh|first=Rajendra | name-list-format = vanc |title=Elements of Entomology|year=2006|publisher=Rastogi Publications|isbn=9788171336777|page=284}}</ref> Речиси сите мравјалници имаат и плодни машки единки кои се наречени дрони, но и една или повеќе плодни женки наречени матици.<ref name="Singh"/> Мравјалниците се нарекуваат и суперорганизми затоа што мравките работат како едно, унифицирано суштество, за да ја поддржат заедницата.<ref>{{cite book|vauthors=Oster GF, Wilson EO |year=1978|title=Caste and ecology in the social insects |publisher=Princeton University Press, Princeton|pages=21–22|isbn=978-0-691-02361-8}}</ref><ref name="Flannery2011">{{cite book |last=Flannery|first=Tim | name-list-format = vanc |title=A Natural History of the Planet|year=2011|publisher=[[Grove/Atlantic, Inc.]]|isbn=978-0-8021-9560-9|page=79}}</ref>
}}
}}
Семејството ''Formicidae'' е дел од редот ''Hymenoptera'', кое исто така вклучува некои видови на муви, пчели и оси. Мравките еволуирале од инфраредот ''Aculeata'', и истражување од 2013 г. Сугерирасугерира дека се сестринска група со ''Apoidea''. <ref name=phylo /> Во 1966 г, Едвард Осборн Вилсон и неговите колеги истражувале фосил од мравка (''Sphecomyrma'') која живеела во периодот креда. Мравката, која била заробена во [[килибар]] датирала од околу 92 милиони години, имала сличности кои се присутни во некои оси, но не во денешните мравки. <ref>{{cite journal | vauthors = Wilson EO, Carpenter FM, Brown WL | title = The first mesozoic ants | journal = Science | volume = 157 | issue = 3792 | pages = 1038–40 | date = September 1967 | pmid = 17770424 | doi = 10.1126/science.157.3792.1038 | authorlink = E. O. Wilson | bibcode = 1967Sci...157.1038W }}</ref> Истраживање од 2006 г. Сугерира дека мравките се појавиле десетици милиони години порано од што претходно било познато, дури и пред 168 милиони години.<ref name=phyl2006 /> По зголемениот број на скриеносемеци пред околу 100 милиони години мравките станале многу разновидни и биле во еколошка доминација пред околу 60 милиони години.<ref name="grimaldi2001">{{cite journal | vauthors = Grimaldi D, Agosti D | title = A formicine in New Jersey cretaceous amber (Hymenoptera: formicidae) and early evolution of the ants | journal = Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America | volume = 97 | issue = 25 | pages = 13678–83 | date = December 2000 | pmid = 11078527 | pmc = 17635 | doi = 10.1073/pnas.240452097 | bibcode = 2000PNAS...9713678G }}</ref><ref name=phyl2006>{{cite journal | vauthors = Moreau CS, Bell CD, Vila R, Archibald SB, Pierce NE | title = Phylogeny of the ants: diversification in the age of angiosperms | journal = Science | volume = 312 | issue = 5770 | pages = 101–4 | date = April 2006 | pmid = 16601190 | doi = 10.1126/science.1124891 | bibcode = 2006Sci...312..101M }}</ref><ref name=riseofants>{{cite journal | vauthors = Wilson EO, Hölldobler B | title = The rise of the ants: a phylogenetic and ecological explanation | journal = Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America | volume = 102 | issue = 21 | pages = 7411–4 | date = May 2005 | pmid = 15899976 | pmc = 1140440 | doi = 10.1073/pnas.0502264102 | bibcode = 2005PNAS..102.7411W }}</ref><ref>{{cite journal | vauthors = LaPolla JS, Dlussky GM, Perrichot V | title = Ants and the fossil record | journal = Annual Review of Entomology | volume = 58 | pages = 609–30 | year = 2013 | pmid = 23317048 | doi = 10.1146/annurev-ento-120710-100600 | url = https://semanticscholar.org/paper/8ab4cb4820bb99f1a9805eb34eee839ce22c0722 }}</ref> Некои групи, како ''Leptanillinae'' и ''Martilinae'' сугерираат дека мравките станале разновидни уште од пораните мравки кои највереојатно биле предатори во најгорните слоеви на земјата.<ref name=martialis/><ref name="Barden2012">{{cite journal | vauthors = Barden P, Grimaldi D |year=2012 |title=Rediscovery of the bizarre Cretaceous ant ''Haidomyrmex'' Dlussky (Hymenoptera: Formicidae), with two new species |journal=American Museum Novitates |volume=3755 |pages=1–16 |doi=10.1206/3755.2 |url=http://digitallibrary.amnh.org/dspace/bitstream/handle/2246/6368/N3755.pdf?sequence=1 |issue=3755|hdl=2246/6368 }}</ref>
[[Image:Ants in amber.jpg|thumb|right|Фосили од мравки во балтички килибар]]
Во периодот на Кредата, раните мравки биле распространети околу [[Лавразија ]] во северната полутопка. Сепак тие биле ретки во споредба со останатите популации на инсекти, мравките претставувале само околу 1% од целосната популација на инсекти. Мравките станале доминантни по адаптивната радиацијарадијација во почетокот на периодот палеоген. Меѓу епохите Олигоцен и Миоцен, мравките веќе претставувале меѓу 20-40% од сите фосили на инсекти. Од видовите кои живееле во епохата Еоцен, околу една десеттина од родовите преживеале до денес. Истовремено родовите кои преживеале до денес претставуваат 56% од сите родови во фосили од балтички килибар (кои се од раниот Олигоцен), а 92% од фосилите од килибар во Доминиканската Република (кои се од раниот Миоцен).<ref name="grimaldi2001"/><ref name=TheAntEvo>Hölldobler & Wilson (1990), pp. 23–24</ref>
 
==Дистрибуција и диверзитет==
|}
 
Мравки се присутни на секој континент освен [[Антарктик|Антарктикот]], и неколку поголеми острови како [[Гренланд]], [[Исланд]], делови на [[Полинезија]] и [[Хаваи Острови|Хаваи Островите]], каде што не се пристуниприсутни домородни мравки.<ref>{{cite web
| url=http://ngm.nationalgeographic.com/2007/08/ants/did-you-know-learn
| title=Fantastic ants – Did you know?
| author=Thomas, Philip
| publisher=Hawaiian Ecosystems at Risk project (HEAR)
| access-date=6 July 2008}}</ref> Мравките имаат голем број на еколошки еколошки начини на преживување и имаат способност да искористат разновидни видови на храна како директни или индиректни растителнојадни животни, грабливци и лешинари. Повеќето од видовите на мравки се сештојадци. Нивната еколошка доминација е демонстрирана од нивната биолошка маса, проценето е дека мравките составуваат 15-20% (а речиси 25% во тропски предели) од целокупната биолошка маса на копнени животни, надминувајќи ја масата на сите [['рбетници]].<ref name="schultz">{{cite journal | vauthors = Schultz TR | title = In search of ant ancestors | journal = Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America | volume = 97 | issue = 26 | pages = 14028–9 | date = December 2000 | pmid = 11106367 | pmc = 34089 | doi = 10.1073/pnas.011513798| bibcode = 2000PNAS...9714028S }}</ref>
 
Мравки по големина се од 0.75 до 52 мм,<ref name = AntsDorylusWilverthaiQueen >Hölldobler & Wilson (1990), p. 589</ref><ref name = OligomyrmexMinor>{{Cite book | author = Shattuck SO | title = Australian ants: their biology and identification | year = 1999 | publisher = CSIRO | location = Collingwood, Vic | isbn = 978-0-643-06659-5 | page = 149 }}</ref> најголемиот вид бил фосилот ''Titanomyrma giganteum'', на кои што матицата била 6 цм долга со должина на крила од 15 цм.<ref name="Messel">{{cite journal|journal=Encyclopedia of Life Sciences|author=Schaal, Stephan|date=27 January 2006|doi=10.1038/npg.els.0004143|title=Messel|isbn=978-0-470-01617-6}}</ref> Мравки се разновидни по боја, но сепак повеќето се црни или црвени, но неколку видови се зелени а некои од тие што се наоѓаат во тропски предели имаат метален сјај. Повеќе од 12.000 видови се досега познати (од проценети 22.000 видови), најголемата разновидност на мравки е присутна кај тропските предели. Таксономски истражувања за да се датира класификацијата и систематиката на мравки. Поради што мравките се релативно лесни да се истражуваат во екосистеми, тие се корисни за дознавање на еколошки промени на нивната средина и за истражување на [[биоразновидност]].<ref>{{cite book | veditors = Agosti D, Majer JD, Alonso JE, Schultz TR | year = 2000 | title = Ants: Standard methods for measuring and monitoring biodiversity | publisher = [[Smithsonian Institution|Smithsonian Institution Press]] | url = http://antbase.org/databases/publications_files/publications_20330.htm | access-date = 2015-12-13 }}</ref><ref>{{cite web | url = http://atbi.biosci.ohio-state.edu/hymenoptera/nomenclator.home_page | archive-url = https://web.archive.org/web/20160127143848/http://atbi.biosci.ohio-state.edu/hymenoptera/nomenclator.home_page | url-status = dead | archive-date = 27 January 2016 | title = Hymenoptera name server | publisher = [[Ohio State University]] | vauthors = Johnson NF | year = 2007 | access-date = 6 July 2008 }}</ref>
 
* [http://www.antweb.org/ Antweb from The California Academy of Sciences]
 
* [http://www.antblog.co.uk/ AntBlog a website dedicated to the study of ant colonies]
 
* [http://antbase.org/ AntBase - a taxonomic database with literature sources]
 
* [http://www.antmacroecology.org/ant_genera/index.html Ant Genera of the World - distribution maps]
 
* [http://www.discoverlife.org/20/q?search=Formicidae Discover Life—images, information and links]
 
* [http://bugguide.net/node/view/165 BugGuide]
 
* [http://gap.entclub.org/ Global Ant Project]
 
* [http://nap.entclub.org/ Navajo Ant Project]
 
* [http://ant.edb.miyakyo-u.ac.jp/BE/Gakken79/title.html Gakushu Kenkyusha (1979) Ants. Gakken's Photo Encyclopedia]
 
* [http://www.botanical-dermatology-database.info/BotDermReviews/Myrmecophytes.html The super-nettles. A dermatologist's guide to ants-in-the-plants]
 
* [http://anic.ento.csiro.au/ants/index.aspx Australian Ants, A CSIRO guide to their identification and distribution]
 
6.103

уредувања