Разлика помеѓу преработките на „Предлошка:Нобелова награда за литература“

нема опис на уредувањето
| list1 = [[Сили Придом|Придом]] (1901){{·}} [[Теодор Момзен|Момзен]] (1902){{·}} [[Бјернстјерне Бјернсон|Бјернсон]] (1903){{·}} [[Фредерик Мистрал|Ф. Мистрал]] / [[Хосе Ечегерај|Ечегерај]] (1904){{·}} [[Хенрик Сјенкјевич|Сјенкјевич]] (1905){{·}} [[Џозуе Кардучи|Кардучи]] (1906){{·}} [[Радјард Киплинг|Киплинг]] (1907){{·}} [[Рудолф Криштоф Ојкен|Ојкен]] (1908){{·}} [[Селма Лагерлеф|Лагерлеф]] (1909){{·}} [[Паул Хајзе|Хајзе]] (1910){{·}} [[Морис Метерлинк|Метерлинк]] (1911){{·}} [[Герхарт Хауптман|Хауптман]] (1912){{·}} [[Рабиндранат Тагоре|Тагоре]] (1913){{·}} [[Ромен Ролан|Ролан]] (1915){{·}} [[Вернер фон Хејденстам|Хејденстам]] (1916){{·}} [[Карл Адолф Гјелеруп|Гјелеруп]] / [[Хенрик Понтопидан|Понтопидан]] (1917){{·}} [[Карл Шпителер|Шпителер]] (1919){{·}} [[Кнут Хамсун|Хамсун]] (1920){{·}} [[Анатол Франс|Франс]] (1921){{·}} [[Хасинто Бенавенте|Бенавенте]] (1922){{·}} [[Вилијам Батлер Јејтс|Јејтс]] (1923){{·}} [[Владислав Рејмонт|Рејмонт]] (1924){{·}} [[Џорџ Бернард Шо|Шо]] (1925)
| group2 = [[Шаблон:Нобелова награда за литература 1926-1950|1926-1950]]
| list2 = [[Грација Деледа|Деледа]] (1926){{·}} [[Анри Бергсон|Бергсон]] (1927){{·}} [[ЗигридЗигфрид Ундсет|Ундсет]] (1928){{·}} [[Томас Ман|Ман]] (1929){{·}} [[Синклер Луис|Луис]] (1930){{·}} [[Ерик Аксел Карлфелт|Карлфелт]] (1931){{·}} [[Џон Голсворди|Голсворди]] (1932){{·}} [[Иван Алексеевич Бунин|Бунин]] (1933){{·}} [[Лујџи Пирандело|Пирандело]] (1934){{·}} [[Јуџин O'Нил|O'Нил]] (1936){{·}} [[Роже Мартен ди Гар|Мартен ди Гар]] (1937){{·}} [[Перл Бак|Бак]] (1938){{·}} [[Франс Емил Силанпе|Силанпе]] (1939){{·}} [[Јоханес Вилхелм Јенсен|Јенсен]] (1944){{·}} [[Габриела Мистрал|Г. Мистрал]] (1945){{·}} [[Херман Хесе|Хесе]] (1946){{·}} [[Андре Жид|Жид]] (1947){{·}} [[Т. С. Елиот|Елиот]] (1948){{·}} [[Вилијам Фокнер|Фокнер]] (1949){{·}} [[Бертранд Расел|Расел]] (1950)
| group3 = [[Шаблон:Нобелова награда за литература 1951-1975|1951-1975]]
| list3 = [[Пер Лагерквист|Лагерквист]] (1951){{·}} [[Франсоа Шарл Моријак|Моријак]] (1952){{·}} [[Винстон Черчил|Черчил]] (1953){{·}} [[Ернест Хемингвеј|Хемингвеј]] (1954){{·}} [[Халдор Лакснес|Лакснес]] (1955){{·}} [[Хуан Рамон Хименез|Хименез]] (1956){{·}} [[Албер Ками|Ками]] (1957){{·}} [[Борис Пастернак|Пастернак]] (1958){{·}} [[Салваторе Квазимодо|Квазимодо]] (1959){{·}} [[Сен-Џон Перс|Перс]] (1960){{·}} [[Иво Андриќ|Андриќ]] (1961){{·}} [[Џон Стајнбек|Стајнбек]] (1962){{·}} [[Јоргос Сеферис|Сеферис]] (1963){{·}} [[Жан-Пол Сартр|Сартр]] (1964){{·}} [[Михаил Шолохов|Шолохов]] (1965){{·}} [[Шмуел Јозеф Агнон|Агнон]] / [[Нели Закс|Закс]] (1966){{·}} [[Мигел Анхел Астуријас|Астуријас]] (1967){{·}} [[Јасунари Кавабата|Кавабата]] (1968){{·}} [[Семјуел Бекет|Бекет]] (1969){{·}} [[Александар Солженицин|Солженицин]] (1970){{·}} [[Пабло Неруда|Неруда]] (1971){{·}} [[Хајнрих Бел|Бел]] (1972){{·}} [[Патрик Вајт|Вајт]] (1973){{·}} [[Ејвинд Јонсон|Јонсон]] / [[Хари Мартинсон|Мартинсон]] (1974){{·}} [[Еуџенио Монтале|Монтале]] (1975)
| group4 = [[Шаблон:Нобелова награда за литература 1976-2000|1976-2000]]
| list4 = [[Сол Белоу|Белоу]] (1976){{·}} [[Висенте Алехандре|Алехандре]] (1977){{·}} [[Исак Башевис Сингер|Сингер]] (1978){{·}} [[Одисеас Елитис|Елитис]] (1979){{·}} [[Чеслав Милош|Милош]] (1980){{·}} [[Елијас Канети|Канети]] (1981){{·}} [[Габриел Гарсија Маркес|Гарсија Маркес]] (1982){{·}} [[Вилијам Голдинг|Голдинг]] (1983){{·}} [[Јарослав Сајферт|Сајферт]] (1984){{·}} [[Клод Симон|Симон]] (1985){{·}} [[Воле ШојинкаСојинка|ШојинкаСојинка]] (1986){{·}} [[Јосиф Бродски|Бродски]] (1987){{·}} [[Нагиб Махфуз|Махфуз]] (1988){{·}} [[Камило Хосе Села|Села]] (1989){{·}} [[Октавио Паз|Паз]] (1990){{·}} [[Надин Гордимер|Гордимер]] (1991){{·}} [[Дерек Волкот|Волкот]] (1992){{·}} [[Тони Морисон|Морисон]] (1993){{·}} [[Кензабуро Ое|Ое]] (1994){{·}} [[Шејмус Хини|Хини]] (1995){{·}} [[Вислава Шимборска|Шимборска]] (1996){{·}} [[Дарио Фо|Фо]] (1997){{·}} [[Жозе Сарамаго|Сарамаго]] (1998){{·}} [[Гинтер Грас|Грас]] (1999){{·}} [[Гао Сјингѓен|Гао]] (2000)
| group5 = [[Шаблон:Нобелова награда за литература 2001-2025|2001-2025]]
| list5 = [[Видјадар Сураџпрасад Најпол|Најпол]] (2001){{·}} [[Имре Кертес|Кертес]] (2002){{·}} [[Џон Максвел Куци|Куци]] (2003){{·}} [[Елфриде Јелинек|Јелинек]] (2004){{·}} [[Харолд Пинтер|Пинтер]] (2005){{·}} [[Орхан Памук|Памук]] (2006){{·}} [[Дорис Лесинг|Лесинг]] (2007){{·}} [[Жан Мари Гистав Ле Клезио|Ле Клезио]] (2008){{·}} [[Херта Милер|Милер]] (2009){{·}} [[Марио Варгас Љоса|Варгас Љоса]] (2010){{·}} [[Томас Транстромер|Транстромер]] (2011){{·}} [[Мо Јан|Мо]] (2012){{·}} [[Алиса Манро|Манро]] (2013){{·}} [[Патрик Модијано|Модијано]] (2014){{·}} [[Светлана Алексиевич|Алексиевич]] (2015) {{·}} [[Боб Дилан|Дилан]] (2016) {{·}} [[Казуо Ишигуро|Ишигуро]] (2017) {{·}} [[Олга Токарчук|Токарчук]] (2018) {{·}} [[Петер Хандке|Хандке]] (2019)