Разлика помеѓу преработките на „Кнез“

Додадени 289 бајти ,  пред 1 година
дополнување
с
(дополнување)
Во [[Царство Русија]] титулата ''Велики кнез'' била доделувана на синовите и внуците на царот во 18 век, поради што значењето е исто што и ''принц'', а подоцна царот почнал да им ја доделува оваа титула како наследна на заслужните лица. Истата титула ја користеле две кнежевски семејства кои се претопиле со Царството Русија, некои аристократи од [[Грузија]] како и некои [[Татари|татарски]] припадници на аристикратијата.
 
Во [[19 век]] оваа титула ја користеле полузависните владетели на [[Кнежевство Србија]], [[Кнежевство Црна Гора]] и [[Кнежевство Бугарија]], кои откако добиле целосна независност, ја презеле титулата крал.
 
==Кнезот како тема во уметноста==
* „Големата кнегина“ - песна на полскиот поет [[Збигњев Херберт]].<ref>Zbignjev Herbert, ''Izabrane pesme''. Beograd: Treći trg – Čigoja štampa, стр. 277-278.</ref>
 
== Поврзано ==