Разлика помеѓу преработките на „Век“

Додадени 315 бајти ,  пред 1 година
дополнување
(дополнување)
[[Астрономско броење на годините|Астрономското броење на годините]] што го користат [[астроном]]ите има и нулта година (0). Затоа првиот век во овој календар ги опфаќа годините 0 до 99, вториот 100 до 199 и тн. Меѓутоа за 2000 г. да се смета за прва година од [[XXI век]], астрономската 0 година мора да соодветствува на грегоријанската година 1 п.н.е.
 
==Векот како тема во уметноста==
== Белешки и наводи ==
* „Портрет на крајот на векот“ - песна на полскиот поет [[Збигњев Херберт]].<ref>Zbignjev Herbert, ''Izabrane pesme''. Beograd: Treći trg – Čigoja štampa, стр.250.</ref>
{{reflist |2}}
 
''The Battle of the Centuries'', Ruth Freitag, Владина печатарска служба на САД. Достапно во Superintendent of Documents, P.O. Box 371954, Pittsburgh, PA 15250- 7954. Рег. бр. 030-001-00153-9.
== Наводи ==
{{наводи}}
 
== Белешки и наводи ==
* ''The Battle of the Centuries'', Ruth Freitag, Владина печатарска служба на САД. Достапно во Superintendent of Documents, P.O. Box 371954, Pittsburgh, PA 15250- 7954. Рег. бр. 030-001-00153-9.
 
== Поврзано ==
* [[Милениум]]
* [[Деценија]]
 
 
{{Време}}