Разлика помеѓу преработките на „Чурулкари“

Додадени 204 бајти ,  пред 1 година
== Опис ==
Тие се препознаваат по нивните карактеристични долги муцки и антените; но покрај ова, чурилкарите имаат значителна разновидност на формата и големината, со возрасни единки долги од 1-40 мм.
 
== Потсемејства ==
[[Податотека:Curculionidae_._Curculio_elephas_(33105941022).jpg|мини| ''[[Curculio elephas]]'' ]]
[[Податотека:Curculio_larva.jpg|мини|160x160пкс| Ларва на ''[[Curculio, scarabeiform|Curculio,]]'' [[Curculio, scarabeiform|scarabeiform]] ]]
Потсемејствата што некои автори денес ги сметаат за валидни:
 
* [[Bagoinae]] (понекогаш се [[Molytinae]])
* [[Baridinae]]
* [[Brachycerinae]] (оспорени)
* [[Conoderinae]] (понекогаш се [[Baridinae]])
* [[Cossoninae]]
* [[Cryptorhynchinae]] (понекогаш се [[Curculioninae]][[)Cionus tuberculosus Curculioninae)Acalles|)]][[File:Cionus_tuberculosus_-_2012-06-29.ogv|мини|''[[Cionus tuberculosus]]'' Curculioninae)]]
** ''[[)Cionus tuberculosus Curculioninae)Acalles|Acalles]]''
* [[Curculioninae ]]
* [[Cyclominae]]
* [[Dryophthorinae]] (понекогаш се семејство)
* [[Entiminae ]]
* [[Hyperinae]] (понекогаш се [[Molytinae]])
* [[Lixinae]] (понекогаш се [[Molytinae]])
* [[Mesoptiliinae]] (понекогаш се [[Molytinae]])
* [[Molytinae]]
* [[Orobitidinae]] (понекогаш се [[Baridinae]])
* [[Platypodinae ]]
* [[Raymondionyminae]] (понекогаш се [[Brachycerinae]])
* [[Scolytinae ]]
* [[Xiphaspidinae]] (понекогаш се [[Baridinae]])
 
== Наводи ==