Разлика помеѓу преработките на „Измешана реалност“

нема опис на уредувањето
с
 
 
[[Податотека:Mrfops.jpg|мини| Пример за мешана реалност, прикажување виртуелни карактери кои се мешаат во следење во живо во реалниот свет<ref>R. Freeman, A. Steed and B. Zhou, [http://www.cs.ucl.ac.uk/staff/r.freeman/publication/p147-freeman.pdf ''Rapid Scene Modelling, Registration and Specification for Mixed Reality Systems''] {{webarchive|url=https://web.archive.org/web/20070206095428/http://www.cs.ucl.ac.uk/staff/r.freeman/publication/p147-freeman.pdf |date=2007-02-06 }} Proceedings of ACM Virtual Reality Software and Technology, pp. 147-150, Monterey, California, ноември 2005.</ref>]]
'''Мешаната реалност''' ('''МР''') е спојување на [[Свет|реалниот]] и [[Виртуелен свет|виртуелниот свет]] за производство на нови околини и визуелизации, каде физичките и дигиталните објекти коегзистираат и комуницираат во реално време. Мешаната реалност не се одвива исклучиво ниту во физичкиот, ниту во виртуелниот свет, туку е хибрид на [[Стварност|реалноста]] и [[Виртуелна реалност|виртуелната реалност]], опфаќајќи ја истовремено зголемената реалност и зголемената виртуелност преку допирна технологија.<ref name="continuum">{{cite conference | last = P. Milgram and A. F. Kishino | url = http://etclab.mie.utoronto.ca/people/paul_dir/IEICE94/ieice.html | title = Taxonomy of Mixed Reality Visual Displays | booktitle = IEICE Transactions on Information and Systems | pages = 1321–1329 | date = 1994 | accessdate =22 февруари 2020}}</ref>
 
Првиот допирен систем на мешани реалности што обезбедил обвиткан поглед, звук и допир била платформата „Virtual Fixtures“, која била развиена во 1992 година во лабораториите на Армстронг на Воените сили на Соединетите држави . Проектот покажал дека перформансите на човекот може значително да се засилат, со преклопување на просторно регистрирани виртуелни објекти над директен поглед на една личност за вистинско физичко опкружување.<ref>Rosenberg, Louis B. (1992). "The Use of Virtual Fixtures As Perceptual Overlays to Enhance Operator Performance in Remote Environments". ''Technical Report AL-TR-0089, USAF Armstrong Laboratory, Wright-Patterson AFB OH, 1992''.</ref>