Разлика помеѓу преработките на „Планинска клима“

Создадено преведувајќи ја страницата „Alpine climate
с
(Создадено преведувајќи ја страницата „Alpine climate“)
 
'''Планинска клима''' или '''алпска клима''' — [[Кепенова класификација на климата|климатски тип]] застапен на високите [[планина|планини]]. Се одликува со студени, [[снег|снежни]] и долги зими и кратки и свежи лета, со поголеми количества [[врнежи]] од кои голем дел се снежни.
 
[[Податотека:White_Mountain_CA.JPG|десно|мини| [[Бела планина (врв)|Бела планина]], алпско опкружување на {{Шаблон:Convert|4300|m|ft|-3}} [[надморска височина]] во [[Калифорнија]] ]]
== Поврзано ==
'''Алпската клима''' е типично [[Време (метеорологија)|време]] ( [[клима]] ) за областите над [[Шумска граница|шумската граница]]. Оваа клима е исто така позната и како '''планинска клима''' или '''висинска клима.'''
* [[Кепенова класификација на климата]]
 
== Дефиниција ==
Постојат повеќе дефиниции за алпската клима.
 
Една едноставна дефиниција е климата што предизвикува дрвјата да не растат поради студот.
 
Во [[Кепенова класификација на климата|Кепеновата класификацијата на климата]], алпската и планинската клима се дел од групата ''Е'', заедно со [[Поларна клима|поларната клима]], каде ниту еден месец нема средна [[температура]] повисока од {{Шаблон:Convert|10|C|F}} .<ref>{{Шаблон:Наведена книга|url=https://archive.org/details/physicalgeographmckn/page/235|title=Physical Geography: A Landscape Appreciation|last=McKnight|first=Tom L|last2=Hess|first2=Darrel|publisher=Prentice Hall|year=2000|isbn=978-0-13-020263-5|location=Upper Saddle River, New Jersey|pages=[https://archive.org/details/physicalgeographmckn/page/235 235–7]|chapter=Climate Zones and Types: The Köppen System|chapter-url=https://archive.org/details/physicalgeographmckn}}</ref>
 
Според [[Холдриџов систем|Холдриџовиот систем]] на климатски области, постојат две планински клими кои го спречуваат растот на дрвјата :
 
а) алпската клима се јавува кога средната [[биотемпература]] на таа местоположба е помеѓу {{Шаблон:Convert|1.5|and|3|C|F}} . Алпската клима во Холдриџовиот систем е приближно еднаква на најтоплата клима во [[Тундра|тундрите]] (ЕТ) според Кепеновиот систем.
 
б) алварската клима, најстудената планинска клима бидејќи биотемпературата е помеѓу 0°С и 1,5°С (биотемпературата никогаш не може да биде под 0°С). Соодвествува повеќе или помалку на најстудената клима во тундрите и климата на [[ Клима на мраз капа |поларната капа]] (EF).
 
Холдриџ сметал дека вкупниот примарен придонес на растенијата престанува на температури под {{Шаблон:Convert|0|C|F}} и над {{Шаблон:Convert|30|C|F}} <ref>{{Шаблон:Наведено списание|last=Lugo|first=A. E.|date=1999|title=The Holdridge life zones of the conterminous United States in relation to ecosystem mapping|url=https://www.researchgate.net/publication/227649905|journal=Journal of Biogeography|volume=26|issue=5|pages=1025–1038|doi=10.1046/j.1365-2699.1999.00329.x|access-date=27 May 2015}}</ref> (растенијата се во хибернација), па затоа тој ја дефинирал биотемпературата како средна, но за сите температури под температурата на замрзнување и над 30°C прилагодени за 0°С ( ''тоа е'' збирот на температури кои не се прилагодени, поделен со бројот од сите температури без исклучок, дали биле прилагодени или не).
 
== Причина ==
Температурниот профил на атмосферата е резултат на заемнодејството помеѓу [[Зрачење|зрачењето]] и [[Струење|струењето]]. Сончевата светлина во [[Видлив спектар|видливиот спектар]] упаѓа на Земјата и ја загрева. Земјата потоа го загрева воздухот на површината. Ако [[Зрачење|зрачењето]] е единствениот начин за пренесување на топлината од Земја во вселената, односно [[Ефект на стаклена градина|ефектот]] на [[Ефект на стаклена градина|стаклена градина]] на гасови во атмосферата ќе ја одржува температурата на Земјата на приближно {{Шаблон:Convert|333|K|C F}} , а температурата експоненцијално би се намалувала со зголемувањето на висината.<ref name="goodywilson">{{Шаблон:Наведена книга|title=Atmospheres|last=Goody|first=Richard M.|last2=Walker|first2=James C.G.|publisher=Prentice-Hall|year=1972|chapter=Atmospheric Temperatures|chapter-url=http://lasp.colorado.edu/~bagenal/3720/GoodyWalker/AtmosCh3sm.pdf}}</ref>
 
Меѓутоа, кога воздухот е топол, тој има својство да се шири, што ја намалува неговата густина. Така, тополиот воздух има својство да се крева и да ја пренесе топлината нагоре. Ова е процес на [[струење]]. Конвекцијата доаѓа до рамнотежа кога парцела на воздух на одредена надморска височина има иста густина како и околината. Воздухот е слаб спроводник на топлина, така што парцела од воздух ќе се крева и паѓа без да разменува топлина. Ова е познато како [[Адијабатски процес|адиабатски процес]], кој има карактеристична крива на притисок и температура. Како што се намалува притисокот, температурата се намалува. Стапката на намалување на температурата со издигнување е позната како адиабатска стапка на застанување, што е приближно 9,8 &nbsp; ° C на километар (или 5,4 &nbsp; ° F на 1000 &nbsp; стапала) од надморска височина. <ref name="goodywilson">{{Шаблон:Наведена книга|title=Atmospheres|last=Goody|first=Richard M.|last2=Walker|first2=James C.G.|publisher=Prentice-Hall|year=1972|chapter=Atmospheric Temperatures|chapter-url=http://lasp.colorado.edu/~bagenal/3720/GoodyWalker/AtmosCh3sm.pdf}}</ref>
 
Присуството на вода во атмосферата го комплицира процесот на конвекција. Водата пареа содржи латентна [[топлина на испарување]] . Како што воздухот се крева и лади, тој на крајот станува заситен и не може да ја задржи количината на водена пареа. Водената пареа на водата се кондензира (формира [[Облак|облаци]] ) и ослободува топлина, што ја менува стапката на застареност од сувата стапка на прекин на адиабатската стапка на влажна адиабатска стапка на застанување (5,5 &nbsp; ° C на километар или 3 &nbsp; ° F на 1000 &nbsp; нозе). <ref>{{Шаблон:Наведена мрежна страница|url=http://meteorologytraining.tpub.com/14312/css/14312_47.htm|title=Dry Adiabatic Lapse Rate|publisher=tpub.com|archive-url=https://web.archive.org/web/20160603041448/http://meteorologytraining.tpub.com/14312/css/14312_47.htm|archive-date=2016-06-03|accessdate=2016-05-02}}</ref> Вистинската стапка на застанување, наречена стапка на прекин на животната средина, не е константна (може да варира во текот на денот или сезонски и регионално), но нормална стапка на застанување е 5,5 &nbsp; ° C на 1.000 &nbsp; м (3,57) &nbsp; ° F на 1.000 &nbsp; ft) <ref>{{Шаблон:Наведена книга|title=Adiabatic Lapse Rate|work=Goldbook|publisher=[[IUPAC]]|year=2009|isbn=978-0-9678550-9-7|chapter=Adiabatic lapse rate in atmospheric chemistry|doi=10.1351/goldbook.A00144|chapter-url=http://goldbook.iupac.org/A00144.html}}</ref> <ref>{{Шаблон:Наведена книга|title=Airplane Aerodynamics (3rd ed.)|last=Dommasch|first=Daniel O.|publisher=Pitman Publishing Co.|year=1961|page=22}}</ref> Затоа, движејќи се на {{Шаблон:Convert|100|m}} на планина е приближно еднаква на поместување 80 &nbsp; километри (50 &nbsp; милји или 0,75 ° [[географска ширина]] ) кон пол. <ref>{{Шаблон:Наведено списание|title=Mountain Environments|url=http://quin.unep-wcmc.org/mountains/mountain_watch/pdfs/mountainEnvironments.pdf|publisher=United Nations Environment Programme World Conservation Monitoring Centre|archive-url=https://web.archive.org/web/20110825113735/http://quin.unep-wcmc.org/mountains/mountain_watch/pdfs/mountainEnvironments.pdf|archive-date=2011-08-25}}</ref> Меѓутоа, овој однос е приближен, бидејќи локалните фактори, како што е близина на [[Океан|океаните]], можат драстично да ја модифицираат климата. <ref>{{Шаблон:Наведена мрежна страница|url=http://www.ecn.ac.uk/Education/factors_affecting_climate.htm|title=Factors affecting climate|publisher=The United Kingdom Environmental Change Network|archive-url=https://web.archive.org/web/20110716163841/http://www.ecn.ac.uk/Education/factors_affecting_climate.htm|archive-date=2011-07-16}}</ref> Како што се зголемува надморската височина, главната форма на [[Врнежи|врнежите]] станува [[Снег|снег,]] а [[Ветар|ветровите се]] зголемуваат. Температурата продолжува да се спушта до тропопаузата, на {{Шаблон:Convert|11000|m|ft}} , каде што не се намалува понатаму. Ова е повисоко од највисокиот [[Врв (топографија)|самит]] .
 
== Распределба ==
 
== Месечни промени ==
Варијабилноста на алпската клима во текот на целата година зависи од географската ширина на локацијата. За тропските океански локации, како што е самитот на [[Мауна Лоа]], висина. {{Шаблон:Convert|13679|ft}} , температурата е приближно константна во текот на целата година:
 
За локации со средна ширина, како што е планината Вашингтон, температурата варира сезонски, но никогаш не се загрева:
 
== Поврзано ==
 
== Наводи ==
{{Кепенова класификација}}
 
[[Категорија:Клима]]
[[Категорија:Планини|КлимаПланински растенија]]