Разлика помеѓу преработките на „Мишел Мајор“

Додадени 2.719 бајти ,  пред 3 месеци
 
==Членување во професионални здруженија==
* Издавач и организатор на напредните Сас-Фи курсеви на Швајцарското друштво за астрофизика и астрономија<ref name="cv fr acad sci"/>
* Член на издавачкиот одбор на ''Еврофизички вести'', 1985–90<ref name="cv fr acad sci"/>
* Швајцарски делегат во [[Европска вселенска агенција|Европската вселенска агенција]] (ЕВА) член на астрономската работна група, 1985–87<ref name="cv fr acad sci"/>
* Претседател на [[Меѓународен астрономски сојуз|Меѓународниот астрономски сојуз]] (МАС) комисијата 33 за структурата и динамиката на галактичкиот систем, 1988–91<ref name="cv fr acad sci"/>
* Преседавач со научниот технички комитет на [[Европска јужна опсерваторија|Европската јужна опсерваторија]], 1990–92<ref name="cv fr acad sci"/>
* Претседател на Швајцарското друштво за астрофизика и астрономија (SAAS), 1990–1993<ref name="cv fr acad sci"/>
* Член на организирачкиот комитет на комисијата за биоастрономија при МАС, 1997–2003<ref name="cv fr acad sci"/>
* Швајцарски делегат при советот на Европската јужна опсерваторија (ESO), 2003–07<ref name="cv fr acad sci"/>
* Претседател на комисијата за вонсончеви планети при МАС, 2006–09<ref name="cv fr acad sci"/>
* Странски член на [[Француска академија на науките и уметностите|Француската академија на науките и уметностите]], 2003<ref name="cv fr acad sci"/>
* Почесен член на [[Кралско астрономско друштво|Кралското астрономско друштво]] (Британија), 2008<ref name="cv fr acad sci"/>
* Странски член на [[Национална академија на науките |Мационалната академија на науките]] (САД), 2010<ref name="cv fr acad sci"/>
* Странски член на [[Американска академија на уметностите и науките|Американската академија на уметностите и науките]], 2010
 
== Наводи ==