Разлика помеѓу преработките на „Мишел Мајор“

Додадени 7.046 бајти ,  пред 1 месец
 
==Награди и одликувања==
Во 1998 година, Мајор бил награден со швајцарската награда [[награда „Марсел Беноа“|„Марсел Беноа“]]<ref name="Cercle" /> како признание за неговата работа и неговото значење за човековиот живот. Од 2003 година, тој е дел од управниот одбор. Тој е добитник и на [[награда „Жул Жансен“|наградата „Жул Жансен“]] од [[Француско астрономско друштво|Француското астрономско друштво]] во 1998 година.<ref>{{cite web | url = https://saf-astronomie.fr/prix-janssen/ | title= Prix Janssen | publisher = Société astronomique de France | accessdate = 9 October 2019 | language = French }}</ref>
 
Во 2000 година, тој е добитник на [[Балцанова награда|Балцановата награда]].<ref name="Cercle" /> Четири години подоцна, тој бил награден со [[медал „Алберт Ајнштајн“|медалот „Алберт Ајнштајн“]].<ref name="Cercle" /> Во 2005, тој е добитник на [[Шоова награда|Шоовата награда]] за астрономија, заедно со американскиот астрофизичар [[Џефри Марси]].<ref name="NYT-20140512">{{cite news|url=https://www.nytimes.com/2014/05/13/science/finder-of-new-worlds.html|title=Finder of New Worlds|last=Overbye|first=Dennis|date=12 May 2013|work=The New York Times|accessdate=13 May 2014|url-status=live|archive-url=https://web.archive.org/web/20140517030523/https://www.nytimes.com/2014/05/13/science/finder-of-new-worlds.html|archive-date=17 May 2014}}</ref> Мајор е прогласен за витез со францускиот [[медал на легијата на честа]] во 2004 година.<ref name="cv fr acad sci"/>
 
Во соработка со Пјер-Ив Фрај, мајор напишал книга на француски јазик наречена ''Les Nouveaux mondes du Cosmos'' ([[Сеј]], 260 страници), која била наградена со наградата ''Книга за астрономијата 2001'' за време на 17-иот астрономски фестивал Хут Мориен.<ref name="cv fr acad sci">{{cite web|url=https://www.academie-sciences.fr/pdf/membre/MayorM_bio0510.pdf|title=Michel Mayor|date=3 May 2010|publisher=French Academy of Science|language=French|url-status=live|archive-url=https://web.archive.org/web/20191010154752/https://www.academie-sciences.fr/pdf/membre/MayorM_bio0510.pdf|archive-date=10 October 2019|accessdate=9 October 2019}}</ref>
 
Мајор се стекнал со почесни докторати од осум универзитети: [[Левенски католички универзитет|Левенскиот католички универзитет]] ([[Белгија]]), 2001; [[Лозански федерален институт за технологија|Лозански федерален институт за технологија]] 2002; [[универзитет во Северно Рио Гранде|универзитетот во Северно Рио Гранде]] ([[Бразил]]), 2006; [[Упсалски универзитет|Упсалскиот универзитет]] ([[Шведска]]), 2007; [[Париска опсерваторија|Париската опсерваторија]] ([[Франција]]), 2008; [[Бриселски слободен универзитет|Бриселскиот слободен универзитет]] (Белгија), 2009; [[Провански универзитет]] ([[Марсел]]), 2011 и [[универзитет „Жозеф Фуре“|универзитетот „Жозеф Фуре“]] ([[Гренобл]]), 2014.<ref name="cv fr acad sci"/>
 
Мајор е добитник на наградата [[ББВА за знаење]] во 2011 година (заедно со неговиот поранешен студент [[Дидје Кело]]) за развивање на нови астрономски инструменти и експериментални техники кои довеле до првото набљудување на планети околу сончеволики ѕвезди.<ref>{{cite web | url = https://www.frontiersofknowledgeawards-fbbva.es/version/edition_2011/ | title= The BBVA Foundation presents its Frontiers of Knowledge Awards at a ceremony enthroning science and culture as motors of development | date = 12 June 2012 | accessdate =9 October 2019 | publisher = BBVA Foundation }}</ref> Астероидот [[125076&nbsp;Мишелмајор]] е именуван во негова чест, и е забележан од швајцарскиот аматерски астроном [[Мишел Ори]] при [[Јурска опсерваторија|Јурската опсерваторија]] во 2001 година.<ref name="MPC-object" /> Официјално {{MoMP|125076|наводот за именување}} е објавен во Центарот за мали планети на 21 август 2013 година ({{small|[[Центар за мали планети|Ц.М.П.]] 84674}}).<ref name="MPC-Circulars-Archive" />
 
Во 2015 година, тој е награден со [[златен медал на Кралското астрономско друштво]].<ref>{{cite web|url=https://www.ras.org.uk/awards-and-grants/awards/2553-winners-of-the-2015-awards-medals-and-prizes|title=Winners of the 2015 awards, medals and prizes - full details|publisher=Royal Astronomical Society|url-status=live|archive-url=https://web.archive.org/web/20170320054200/https://www.ras.org.uk/awards-and-grants/awards/2553-winners-of-the-2015-awards-medals-and-prizes|archive-date=20 March 2017|accessdate=26 March 2017}}</ref> Во 2017 година, тој е добитник на [[Волфова награда за физика|Волфовата награда за физика]].<ref>[http://www.jpost.com/Israel-News/Culture/Wolf-Prize-to-be-awarded-to-eight-laureates-from-US-UK-and-Switzerland-477364 Jerusalempost Wolf Prizes 2017], jpost.com; accessed 26 March 2017.</ref> Тој и [[Дидје Кело]] се наградени со половина од [[Нобелова награда за физика|Нобеловата награда за физика]] во 2019 година за откривањето на вонсончевата планета [[51 Пегаз b]].<ref>{{cite web|url=https://www.nobelprize.org/prizes/physics/2019/summary/|title=The Nobel Prize in Physics 2019|publisher= Nobel Media AB|accessdate= 8 October 2019}}</ref>
 
==Членување во професионални здруженија==
 
== Наводи ==