Разлика помеѓу преработките на „Балцанова награда“

нема опис на уредувањето
с (Инокентиј ја премести страницата Награди Балзан на Балцанова награда)
 
[[File:Balzan 2008.jpg|thumb|Носителот на Награда Балзан за 2008 [[Џорџо Наполитано]], Претседател на Италија]]
'''НаградитеБалцанова Балзаннаграда''' се доделуваатдоделена годишно од Меѓународната фондација БалзанБалцан на луѓе или организации кои имаат исклчителни достигнувања во областа на општествените и природните науки и културата, како и за исклучителни напори за мир меѓу луѓето.
 
Секоја година се избираат полиња прифатливи за награда за наредната година и се одредува висината на истата. Од 2001 година, паричната награда изнесува 1 милион швајцарски франци, под услов половина од истите да се искористат за проекти во кои се вклучени млади истражувачи.