Разлика помеѓу преработките на „Кадиица“

Додадени 120 бајти ,  пред 9 месеци
с
нема опис на уредувањето
с
с
| type =
| age =
| embedded = <mapframe latitude="41.7833" longitude="22.9666" zoom="9" width="270" height="270" align="center">
| embedded =
}}
 
'''Кадиица''' ({{lang-bg|Огреяк}}, порано: ''Кадийца''<ref>{{наименования|156}}</ref>) — највисок врв на планината [[Влаина]]. Висок е 1.924&nbsp;м и лежи на самата македонско-бугарска граница кон [[Пиринска Македонија]]. Сместен е во најјужниот дел на главното планинско [[било]], јужно од врвот Делибов Камен. На југоисток преку преку [[планинско седло|седлото]] наречено Седлото (Четало) се поврзува со првенецот на [[Малешевски Планини|Малешевските Планини]] — [[Џами Тепе]] (Иљов Врв).
 
Врвот има остри падини и силно доминира над околните зарамнети била. Северните и западните падини се налегнати, а југозападните и југоисточните се изразено стрмни.
 
Изграден е од [[метаморфна карпа|метаморфни карпи]]. Почвата е [[кафеава шумска почва|кафеава планинско-шумска]]. До 1600&nbsp;м.н.в. е покриен со [[бука|букови]] шуми, а високите делови се обраснати со подалпска тревна растителност.
 
Главни пристапни места за искачување на врвот се селата [[Сушица (Пиринско)|Сушица]] и [[Брестово]] во [[Општина Симитли]]. Искачувњето се одвива по некои од пограничните земјени патишта и без патека со дозвола од граничната полиција.
 
По билото, во правец север-југ минува државната граница, делејќи го [[Пехчевско]] во [[Македонија|Р. Македонија]] од [[Горноџумајско]] во [[Пиринска Македонија]]. На највисоката точка стои граничната пирамида со број 55. Во непосредна близина, на 120 м источно, на малку пониско возвишение е поставен знак за триангулација. Висината на врвот е измерена според овој знак, а не во највисоката точка на пирамидата 55.<mapframe latitude="41.7833" longitude="22.9666" zoom="9" width="270" height="270" align="right">
{
"type": "FeatureCollection",
"features": [
{
"type": "Feature",
"properties": {},
"marker-symbol": "triangle",
"marker-size": "medium",
"marker-color": "#B80000"
},
"geometry": {
"type": "Point",
}
</mapframe>
}}
 
'''Кадиица''' ({{lang-bg|Огреяк}}, порано: ''Кадийца''<ref>{{наименования|156}}</ref>) — највисок врв на планината [[Влаина]]. Висок е 1.924&nbsp;м и лежи на самата македонско-бугарска граница кон [[Пиринска Македонија]]. Сместен е во најјужниот дел на главното планинско [[било]], јужно од врвот Делибов Камен. На југоисток преку преку [[планинско седло|седлото]] наречено Седлото (Четало) се поврзува со првенецот на [[Малешевски Планини|Малешевските Планини]] — [[Џами Тепе]] (Иљов Врв).
 
Врвот има остри падини и силно доминира над околните зарамнети била. Северните и западните падини се налегнати, а југозападните и југоисточните се изразено стрмни.
 
Изграден е од [[метаморфна карпа|метаморфни карпи]]. Почвата е [[кафеава шумска почва|кафеава планинско-шумска]]. До 1600&nbsp;м.н.в. е покриен со [[бука|букови]] шуми, а високите делови се обраснати со подалпска тревна растителност.
 
Главни пристапни места за искачување на врвот се селата [[Сушица (Пиринско)|Сушица]] и [[Брестово]] во [[Општина Симитли]]. Искачувњето се одвива по некои од пограничните земјени патишта и без патека со дозвола од граничната полиција.
 
По билото, во правец север-југ минува државната граница, делејќи го [[Пехчевско]] во [[Македонија|Р. Македонија]] од [[Горноџумајско]] во [[Пиринска Македонија]]. На највисоката точка стои граничната пирамида со број 55. Во непосредна близина, на 120 м источно, на малку пониско возвишение е поставен знак за триангулација. Висината на врвот е измерена според овој знак, а не во највисоката точка на пирамидата 55.<mapframe latitude="41.7833" longitude="22.9666" zoom="9" width="270" height="270" align="right">
 
== Бугарско име ==