Разлика помеѓу преработките на „Кузман Јосифоски - Питу“

нема опис на уредувањето
}}
[[Податотека:Споменик на Кузман Јосифовски Питу во Прилеп (3).JPG|мини|Споменик на Кузман Јосифовски Питу во родниот Прилеп]]
'''Кузман Јосифоски - Питу''' ([[Прилеп]], [[23 јуни]] [[1915]] - [[Скопје]], [[25 февруари]] [[1944]]) — македонски [[комунист]], еден од главните организатори на [[Антифашизам|антифашистичкото]] движење ([[1938]]-[[1941]]) и на [[НОБ]] во [[Македонија]] ([[1941]]-[[1944]]).<ref name="NH">Народни хероји Југославије, „Младост“, Београд, 1975.</ref><ref name="ME">Блаже Ристески (уредник), Македонска енциклопедија (том I), МАНУ, 2009, Скопје.</ref><ref name="NHM">Народни херои од Македонија, Скопје, 1973, стр. 157-161</ref><ref name="VZD">Кузман Јосифовски-Питу, Време–Живот–Дело (1915–1944), Зборник на прилози од научниот собир одржан во Прилеп, Скопје, 1995.</ref> Бил прогласен за [[народен херој на Југославија]] на [[2 август]] [[1945]] година, како еден од првите борци од Македонија кои го добиле тоа одликување (заедно со [[Стеван Наумов - Стив]], [[Орце Николов]], [[Страшо Пинџур]], [[Христијан Тодоровски - Карпош]] и [[Мирче Ацев]]). Поради својата неуморна народно-ослободителна дејност многу луѓе го нарекуваат ''Гоце Делчев на НОБ (Вториот Гоце Делчев)''{{факт}}.
 
== Биографија ==
== Надворешни врски ==
{{CommonsCat|Kuzman Josifovski}}
* [https://kok.memoryoftheworld.org/Milorad%20Madic/Kuzman%20Josifovski%20Pitu%20_%20Putevima%20Pitu%20Gulija%20(883)/Kuzman%20Josifovski%20Pitu%20_%20Putevima%20Pitu%20Gul%20-%20Milorad%20Madic.pdf Milorad Madić, “Kuzman Josifovski Pitu”], Gornji Milanovac, 1974
* [http://www.cybermacedonia.com/bkjpitu.html Биографија на англиски јазик]
 
5.935

уредувања