Разлика помеѓу преработките на „Телесно казнување“

нема опис на уредувањето
 
{{Телесно казнување}}
 
'''Телесно казнување''' или '''физичко казнување''' [[казна]] наменета да предизвика физичка [[болка]] кај некое лице. Најчесто се практикува на [[Малолетник|малолетни лица]], особено во домовите и училиштата. Вообичаени методи вклучуваат [[плескање]] или плескање со [[Лопатка (казна)|лопатка]]. Историски се користела како казна и за возрасни, особено врз [[Затвореник|затвореници]] и [[Ропство|поробеници]]. Друг вообичаен методи е и [[камшикување]].