Разлика помеѓу преработките на „Олдос Хаксли“

Додадени 288 бајти ,  пред 5 месеци
ситна поправка
с
(ситна поправка)
| signature = Aldous Huxley signature.svg
}}
'''Олдос Ленард Хаксли''' ({{lang-en|Aldous Leonard Huxley}}; {{роден на|26|јули|1894}} – {{починал на|22|ноември|1963}}) — [[Англија|англиски]] писател и еден од најистакнатите европски [[Есеист|есеисти]] на [[XX век]]. Најпознат е по [[роман]]от „[[Храбар нов свет]]“ и големиот број [[Есеј|есеи]]. Хаксли бил [[хуманист]] и [[пацифист]], а во подоцнежните години се интересирал за спиритуални теми, како [[парапсихологија]] и [[филозофски мистицизам]]. Исто така, тој бил познат и по консумирањето психоделични супстанции (за што опширно опишува во книгата „[[Врати на восприемањето]]“) и по залагањето за нивната употреба. Уште пред крајот на неговиот живот, во некои академски кругови Хаксли бил сметан за лидер на современата мисла и интелектуалец од највисок ранг, а бил мошне ценет и како еден од најзначајните истражувачи на визуелната [[комуникација]] како и теориите за видот.<ref>Thody, Philipe (1973)</ref>
 
==Биографија==
Подоцнежниот дел од животот го поминал во [[САД]], каде живеел во [[Лос Анџелес]] од [[1937]] година па сѐ до својата смрт. Најпознат е по неговите романи, меѓу кои најпознат е романот „[[Храбар нов свет]]“ и големиот опус на есеи. Хаксли бил и уредник на списанието „Оксфордска поезија“ и пишувал кратки раскази, [[поезија]], [[Патопис|патописи]], филмски стории и [[Сценарио|сценарија]].<ref>{{cite book| last = Thody| first = Philipe| title = Huxley: A Biographical Introduction| year = 1973| publisher = Scribner| isbn = 978-0-289-70188-1 }}</ref><ref>{{cite book| author = David K. Dunaway| title = Aldous Huxley Recollected: An Oral History| url = http://books.google.com/?id=UFasAs0EHU8C&pg=PA90| year = 1995| publisher = Rowman Altamira| isbn = 978-0-7619-9065-9| page = 90 }}</ref>
Олдос Хаксли е роден во [[Годалминг]], [[Велика Британија]] во [[1894]] година. Тој е третиот син на писателот и учител [[Леонард Хаксли]] и неговата прва сопруга [[Јулија Арнолд]], која ја основала школата „[[Приорс Филд]]“. Јулија ебила внука на [[Метју Арнолд]] и сестратасестра на г-ѓа [[Хемфри Ворд]]. Олдос ебил внук на [[Томас Хенри Хаксли]], [[зоолог]], агностичар и полемичар („Дарвиновиот булдог“). Неговиот брат [[Џулијан Хаксли]] и полу-братполубрат [[Андреј Хаксли]], исто така, биле истакнати [[Биологија|биолози]]. Хаксли имал уште еден брат, [[Ноел Тревенен]] (1891 - 1914), кој извршил [[самоубиство]] пострадајќи периодод наклиничка клиничката[[Депресија (расположение)|депресија]].
 
Хаксли ја започнал својата обука во добро опремената [[Ботаника|ботаничка]] [[лабораторија]] на татко му, а потоа продолжил во училиштето Хилсајд. НеговНегова учителучителка била неговатаи мајка му, која го надгледувала неколку години, сѐ додека не се разболела од неизлечива [[болест]]. По Хилсајд, тој се школувал на [[Колеџ Итон|колеџот Итон]]. Мајка му починала во [[1908]] година, кога тој имал четиринаесет години. Во [[1911]] година, тој претрпелсе болестразболел од ([[Keratitis punctata|keratitis punctata]]), којаа болеста го оставила скороречиси слеп две до три години. Поради неговото слепилотослепило, билтој дисквалификуванне забил службарегрутирал во [[Прва светска војна|Првата светска војна]]. Откако неговиот вид доволно се подобрил, тој студирал [[англиска литература]] на колеџот Балиол напри [[Оксфордски универзитет|Оксфорд]]. Во [[1916]] година, тој билстанал уредник на списанието „Оксфордска поезија“ , а подоцна дипломирал со почести.
Олдос Хаксли бил хуманист и пацифист, а во подоцнежните години се интересирал за спиритуални теми како [[парапсихологија]] и [[филозофски мистицизам]]. Бил познат и по консумирањето на психоделични супстанции (за што опширно опишува во книга „[[Врати на восприемањето]]“) и залагање за нивната употреба.
 
"Верувам„Верувам дека неговиот [[далтонизам]] беше благослов. Како пример, тоа го натера да започне кариера во медицината. Неговата уникатност лежеше во неговата универзалност. Тој можеше да го искористи сето знаење за своја корист."
Уште пред крајот на неговиот живот, во некои академски кругови Хаксли бил сметан за лидер на современата мисла и интелектуалец од највисок ранг, бил мошне ценет и како еден од најзначајните истражувачи на визуелната комуникација како и теориите за видот.<ref>Thody, Philipe (1973)</ref>
 
==Биографија==
Олдос Хаксли е роден во [[Годалминг]], [[Велика Британија]] во [[1894]] година. Тој е третиот син на писателот и учител [[Леонард Хаксли]] и неговата прва сопруга [[Јулија Арнолд]], која ја основала школата „[[Приорс Филд]]“. Јулија е внука на [[Метју Арнолд]] и сестрата на г-ѓа [[Хемфри Ворд]]. Олдос е внук на [[Томас Хенри Хаксли]], зоолог, агностичар и полемичар („Дарвиновиот булдог“). Неговиот брат [[Џулијан Хаксли]] и полу-брат [[Андреј Хаксли]], исто така, биле истакнати биолози. Хаксли имал уште еден брат [[Ноел Тревенен]] (1891 - 1914), кој извршил самоубиство по период на клиничката депресија.
 
По неговото образование во [[Балиол]], Хаксли бил финансиски задолжен кај татко му и морал да заработува за живот. ТојЕдна година предавал [[француски јазик]] една година на Итон, каде негови ученици биле [[Ерик Блер]] (подоцна познат по името [[Џорџ Орвел]]) и [[Стефан Рунциман]] биле меѓу неговите ученици, но Хаксли бил запаметен како некомпетентен и безнадежен наставник кој не може да ја одржи дисциплинадисциплината. Сепак, Блер и другите биле импресионирани од неговате јазични способности. За кратко време во [[1918]] година, тој бил вработен како набавувач во [[Министерство за воздухопловство на Англија|Министерството за воздухопловство]].
Хаксли ја започнал својата обука во добро опремената ботаничка лабораторија на татко му, а потоа продолжил во училиштето Хилсајд. Негов учител била неговата мајка која го надгледувала неколку години, сѐ додека не се разболела од неизлечива болест. По Хилсајд, тој се школувал на колеџот Итон. Мајка му починала во [[1908]] година, кога имал четиринаесет години. Во [[1911]] година, тој претрпел болест ([[Keratitis punctata|keratitis punctata]]), која го оставила скоро слеп две до три години. Поради неговото слепилото бил дисквалификуван за служба во [[Прва светска војна|Првата светска војна]]. Откако неговиот вид доволно се подобрил, тој студирал англиска литература на колеџот Балиол на [[Оксфордски универзитет|Оксфорд]]. Во [[1916]] година тој бил уредник на „Оксфордска поезија“ а подоцна дипломирал со почести.
 
Исто така, значајно е дека Хаксли на седумнаесет годишна возраст, за време на 1920-ите работел во технолошки напредната хемиска [[фабрика]] „Брунер и Монд“ во [[Билингам]], [[Тисајд]], а најновите воведи во неговиот познат научно фантастичен роман „Храбар нов свет“ (1932) наведуваат дека ова искуство на „еден подреден универзум во светот на безпланскабеспланска неповрзаност“ бил една од инспирациите за романот.
"Верувам дека неговиот далтонизам беше благослов. Како пример, тоа го натера да започне кариера во медицината. Неговата уникатност лежеше во неговата универзалност. Тој можеше да го искористи сето знаење за своја корист."
 
Подоцнежниот дел од животот го поминал во [[САД]], каде живеел во [[Лос Анџелес]] од [[1937]] година па сѐ до [[смрт]]та.
По неговото образование во [[Балиол]], Хаксли бил финансиски задолжен кај татко му и морал да заработува за живот. Тој предавал француски една година на Итон, каде [[Ерик Блер]] (подоцна познат по името Џорџ Орвел) и [[Стефан Рунциман]] биле меѓу неговите ученици, но бил запаметен како некомпетентен и безнадежен наставник кој не може да одржи дисциплина. Сепак, Блер и другите биле импресионирани од неговате јазични способности. За кратко време во [[1918]] година, тој бил вработен како набавувач во [[Министерство за воздухопловство на Англија|Министерството за воздухопловство]].
 
==Творештво==
Исто така, значајно е дека Хаксли на седумнаесет годишна возраст, за време на 1920-ите работел во технолошки напредната хемиска фабрика „Брунер и Монд“ во [[Билингам]], [[Тисајд]], а најновите воведи во неговиот познат научно фантастичен роман „Храбар нов свет“ (1932) наведуваат дека ова искуство на „еден подреден универзум во светот на безпланска неповрзаност“ бил една од инспирациите за романот.
Хаксли го завршил својот прв (необјавен) [[роман]] на возраст од седумнаесет години, иа во своите рани дваесетти години сериозно почнал да пишува. Неговите рани дела вклучуваат важни романи од аспектите наза дехуманизацијадехуманизацијата на научниот напредок, најславниот „[[Храбар нов свет]]“, како и на [[Пацифизам|пацифистичките]] теми (на пример, „[[Слеп во Газа]]“). Во „Храбар нов свет“ Хаксли го отсликува општеството кое функционира на принципите на [[масовно производство|масовното производство]] и во клима на [[Павлов рефлекс|Павловиот рефлекс]]. Хаксли бил под силно влијание од страна на Ф. Матијас Александар икого го вметнал него како лик во „Слеп во Газа“.
 
Подоцнежниот дел од животот го поминал во [[САД]], каде живеел во [[Лос Анџелес]] од [[1937]] година па сѐ до својата смрт. Најпознат е по неговите романи, меѓу кои најпознат е романот „[[Храбар нов свет]]“ и големиот опус на есеи. Хаксли бил и уредник на списанието „Оксфордска поезија“ и пишувал кратки раскази, [[поезија]], [[Патопис|патописи]], филмски стории и [[Сценарио|сценарија]].<ref>{{cite book| last = Thody| first = Philipe| title = Huxley: A Biographical Introduction| year = 1973| publisher = Scribner| isbn = 978-0-289-70188-1 }}</ref><ref>{{cite book| author = David K. Dunaway| title = Aldous Huxley Recollected: An Oral History| url = http://books.google.com/?id=UFasAs0EHU8C&pg=PA90| year = 1995| publisher = Rowman Altamira| isbn = 978-0-7619-9065-9| page = 90 }}</ref>
Хаксли го завршил својот прв (необјавен) роман на возраст од седумнаесет години и во своите рани дваесетти години сериозно почнал да пишува. Неговите рани дела вклучуваат важни романи од аспектите на дехуманизација на научниот напредок, најславниот „[[Храбар нов свет]]“, како и на пацифистичките теми (на пример, Слеп во Газа). Во „Храбар нов свет“ Хаксли го отсликува општеството кое функционира на принципите на масовно производство и во клима на Павлов рефлекс. Хаксли бил под силно влијание од страна на Ф. Матијас Александар и го вметнал него како лик во „Слеп во Газа“.
 
==Наводи==