Разлика помеѓу преработките на „Паретова ефикасност“

нема опис на уредувањето
(embed {{Нормативна контрола}} with wikidata information)
[[Податотека:Pareto-optasoarp.svg|мини|десно|250п|Линија на Паретова ефикасност (црвено) на едно дводимензионално множество со вредности (сино). Оваа линија не мора да биде непрекината и може да има прекршувања.]]
'''Паретова ефикасност''' или '''Паретова оптималност''' — состојба на алокација на ресурсите при којаштокоја не е можно благосостјбатаблагосостојбата на еден поединец да се подобри без притоа да се влоши благосостојбата на некој друг поединец. Поимот е именуван по италијанскиот економист [[Вилфредо Парето]], кој концептот го вовел во своите истражувања на [[економска ефикасност|економската ефикасност]] и [[распределба на доход|распределбата на доходот]]. Паретово множество е [[множество]]то во коешто се вбројуваат сите Паретови оптимални вредности. Паретови критериуми, пак, се критериумите врз основа на коишто се утврдува дали одредена состојба може да се подобри со подобрување на некој параметер, т.е. Паретово подобрување, без да се влоши некој друг параметар. Ваквиот параметар Парето го дефинирал како поединец.
 
Паретовата ефикасност е тесен поим за ефикасност и не значи дека мора да резултира во социјално посакуваната распределба на ресурсите; оваа ефикасност не говори за еднаквост или целосна благосостојба во општеството.<ref>{{cite book |first=Nicholas |last=Barr |chapter=3.2.2 The relevance of efficiency to different theories of society |title=Economics of the Welfare State |chapterurl=http://books.google.com/books?id=DOg0BM1XiqQC&pg=PA46 |year=2012 |publisher=Oxford University Press |isbn=978-0-19-929781-8 |pages=46 |edition=5th}}</ref><ref>{{cite journal |first=Amartya |last=Sen |title=Markets and freedom: Achievements and limitations of the market mechanism in promoting individual freedoms |journal=Oxford Economic Papers |volume=45 |issue=4 |pages=519–541 |date=October 1993 |jstor=2663703 |url=http://www.cs.princeton.edu/courses/archive/spr06/cos444/papers/sen.pdf |format=PDF}}</ref> Поимот на Паретова ефикасност исто така може да се примени при изборот на алтернативи во [[инженерство]]то и некои поврзани подрачја. Секоја можност најпрво се оценува со помош на повеќе критериуми, а потоа се одредува [[подмножество]] на можности, така што да не постои можност којашто може да биде подобра од можностите во одреденото подмножество.
 
== Услови за Паретова ефикасност ==
Паретовата ефикасност во една национална економија означува дека [[факторфактори на производство|факторите на производство]] се искористени на оптимален начин. Тоа е случај кога се задоволени следните услови:
# '''Оптималност на размената'''. Маргиналните корисности на сите добра што ги троши некој поединец се еднакви. Во овој случај, поединецот ги троши добрата со максимална корисност.
# '''Оптимални фактори на производство'''. Маргиналните продуктивности на факторите на производство кора да бидат еднакви. Со овој услов се осигурува дека ќе биде произведено најголемото можно количество на добра.
{{Нормативна контрола}}
[[Категорија:Економија на благосостојба]]
[[Категорија:Теорија на игрите]]
5.936

уредувања