Википедија:ВикиПроект Одржување: Разлика помеѓу преработките

с
нема опис на уредувањето
с (→‎Секојдневни задачи: ситна промена)
сНема опис на уредувањето
<big>'''Како да ја користам оваа страница?'''</big>
 
Во продолжение на оваа страница се опишани задачи кои треба извршат. Задачите се подредени најпрво по ''итност'' на [[#Секојдневни задачи|1) секојдневни]], [[#Неделни задачи|2) неделни]] и [[#Долгорочни задачи|3) долгорочни]]. Понатаму, задачите се поделени по ''важност'': повеќето задачи имаат реден број, упатство за она што треба да се сработи и '''задебелена врска''' која води до некоја [[Специјални:СпецијалниСтраници|специјалнаслужбена страница]] или категорија која помага во одржувањето. Некои задачи се ограничени за само за [[Специјални:ListGroupRights|корисници со одредени права]], па затоа '''''се обележани вака*'''''. Пожелно е најпрво да се средат најитните и најважните работи.
 
{{ombox
| type = notice
| image = [[File:Light bulb icon tips.svg|40px|врска=]]
| text = '''Совет:''' Откако ќе станете поискусен и подобро запознаен со подолните задачи, искористете гоја овојоваа шаблонпредлошка за побрз пристап: {{tlx|Вики-Одржување}} (или {{tlx|ВП:ОД}}). Можете дури и да го ставите во вашиот кориснички простор (на пр. корисничка страница) за често да го гледате (видете ја документацијата на шаблонотпредлошката за повеќе информации).
}}
{{ombox
#:'''Статиите кои не се проверени се обележани со жолта боја'''. Потребно е:
#* Да се провери дали новата страница е енциклопедиска статија (напишана на кирилица) или тест-уредување/[[Википедија:Вандализам|вандализам]]. Ако е последното (или не е на кирилица), [[ВП:КЗББ|брзо да се избрише]]/[[Шаблон:Db|обележи за бришење]], а создавачот да се извести:<small>
#**ШаблониПредлошки за обележување за бришење:
#**:<code><nowiki>{{бб|[[ВП:КББ#ОП1]] — Материјал без смисла}}</nowiki></code>
#**:<code><nowiki>{{бб|[[ВП:КББ#ОП2]] — Тест страница}}</nowiki></code>
#<big>'''''[[Специјални:СтариОценетиСтраници|Страници со промени во исчекување]]*'''''</big> <small>(достапно само за [[Википедија:Уредувач|корисничката група „уредувачи“]])</small>
#:—Ако ги извршувате задачите 2) и 3) од погоре, пожелно е оваа задача да ја вршите ''веднаш по проверката на секое уредување'';
#:—Ако одите преку наведенава специјалнаслужбена страница, тогаш '''најновите промени прегледувајте ги најпрви!'''
#::—Врската (прв'''|последен)''' на самото дно од страницата води до најновите промени на [[Помош:Проверка на страница|веќе оценети страници]].
#*Ако направените промени [[Википедија:Означени ревизии#Оценување|се задоволителни (види критериуми)]], оценете ги за да станат дел од објавената верзија на статијата;.
[[Податотека:CVN logo.svg|90п|десно|врска=]]
#<big>'''Неделно Вики-Чистење!'''</big>
#:Уредувачка акција во која волонтери се собираат на Википедија секој викенд во исто време и заеднички средуват статии кои имаат потреба од внимание. '''Целта е целосно да се испразни [[:Категорија:Статии за средување]]''' <small>(сите статии кои гоја имаат шаблонотпредлошката {{tlx|внимание}})</small>. Моментално, во категоријата има '''{{PAGESINCATEGORY:Статии за средување}} страници!'''
#:'''[[Википедија:ВикиПроект Одржување/Неделно Вики-Чистење|>>Пријавете се за следната акција!<<]]'''
#:Учесниците добиваат ВикиНаграда за учество, а најдобриот уредувач добива дополнително признание. Собирајте ВикиНагради за изборот на највредните корисници на крајот од годината.
#**'''''[[:Категорија:Неслободни слики со црвена повратна врска|Неслободни слики со црвена повратна врска*]]''''';
#**'''''[[Специјални:НеискористениСлики|Неискористени слики*]]''''';
#*<small>Корисни врски: [[Википедија:Лиценци за слики|лиценци за слики]] и [[:Категорија:ШаблониПредлошки за слики|шаблонипредлошки за слики]].</small>
#<big>'''''Преместување и преведување'''''</big>
#*'''[[:Категорија:Статии за преместување|Статии за преместување]]''' ''({{PAGESINCATEGORY:Статии за преместување}} страници)'' — ако има потреба од преименување на статијата <small>([[ВП:СТИЛ#Конвенции за именување|види конвенции]])</small>, тогаш таа треба да се премести во нов наслов;