Разлика помеѓу преработките на „Тврдокрилци“

(embed {{Нормативна контрола}} with wikidata information)
 
== Одлики ==
[[Податотека:Elenche vo Polog (4).JPG|мини|лево|Еленче, фотографирано во Полог]]
 
Тврдокрилците во својот животен циклус подлежат на целосна [[метаморфоза]] (што значи имаат [[ларва]]лен и [[Кукла (зоологија)|куклен]] стадиум). Карактеристично за нив е што предните крила образуваат цврсти заштитни покрилци — [[елитри]] — под кои се собрани задните крила (кога инсектот не лета). На местото на сретнување на двете елитри, на средишниот грбен дел, се образува права линија која веројатно е една од најзабележливите одлики на редот. [[Мускул]]ите за лет во мезотораксот се изгубени. Главената капсула се карактеризира со цврст вентрален (гуларен) затворач, антените се во основа 11-члени, додека усните делови се од гризачки тип со 4-сегментни магзиларни палпи. Протораксот е голем и слободен. На [[абдомен]]от отсуствува [[стернит]]от I, стернитот II најчесто е мембранозен и затскриен, а сегментот X е вестигијален, при што отсуствуваат [[церци]]. Женката поседува еден пар на [[Гонапофиза|гонапофизи]] на сегментот IX. Постојат четири или шест [[Малпигиеви цевчиња]], кои често се криптонефрични. Речиси секогаш отсуствуваат вистински лабијални жлезди.
 
== Наводи ==