Разлика помеѓу преработките на „Риби“

Додадени 15.329 бајти ,  пред 2 месеци
Видови на риби и нивни карактеристики
(Видови на риби и нивни карактеристики)
 
Постојат членови на копнените вертебратни класи, како [[кит]]овите и [[Морска змија|морските змии]], кои се имаат адаптирано на водниот начин на живот, но не се риби. Тие дишат [[воздух]], а не растворен [[кислород]] и нивните анатомски карактеристики ја разоткриваат врската со копнените животни.
 
Баракуда е врста на ајкула којашто е долга околу 2 метри, тежи 45 килограми и е застапена во деловите на Атланскиот Океан . Има шпицеста фаца и долги и остри заби .
 
Електрична јагула е вид на јагула којшто содржи големо количество на електрицитет, содржи 600 вати .  Долга е 2,5 метри и е застапена во матни води бидејќи нема добар вид,  а е застапена во тропската шума Амазонија.
 
Рајата е вид на ‘рскавична риба којашто е застапена во деловите на Атланскиот и Тихиот Океан и е многу отровна риба . Има долга опашка во којашто содржи големо количество на отров и има меко тело којашто се крие по песокта на океанот .
 
Рибата камен е најотровната риба во светот . Е застапена во деловите на Атланскиот и Тихиот Океан и е застапена на дното на океанот . Е наречена ,, риба камен ‘’ поради тоа што има слична боја како на каменот и некој видови на корали и има многу добра камуфлажа. Многу е брза во ловењето на животни и може да го улови животното за помалку од 0,015 секунди .
 
Ширењето и продлабочуањето на Суецскиот Канал доведе до целата област да се соочи со опасност од инвазија на овој бестрашен предатор за само една година. Рибата – лав се мрести на секои четири дена, создавајки скоро два милиона јајца годишно. Јајцата лебдат по водата и можат да се населат во големи водени површини пред да се изведат.
 
Риба – хирург е врста на риба која што е застапена во водите на Индискиот и Тихиот Океан . Е наречена риба хирург поради тоа што левиот и десниот крај на опашката се остри како хируршки скалпел и на тој начин може да го улови пленот . Во деловите на на краевите на опашката се наоѓаат отровни жлезди коишто содржат количество на отров . Постојат  20 вида на риба – хирург.
 
Џиновски морски бас е застапен во северните делови на Пацификот . Изнесува должина од 2,5 метри и тежи 255 килограми . За првпат е откриена во 1910 година во Калифорнија , а во близината на Калифорнија е регистрирано со 366 килограми тежина.
 
Големата бела ајкула е најголемата ајкула во светот . Е застапена во сите океани , а најмногу е застапена во деловите на Јужна Африка и северозападните делови на Австралија . Долга е 6 метри и тежи околу 2,268 килограми и има многу голема уста , голем број на остри и големи заби .
 
Делфините се животни коишто припаѓаат во класата на цицачи . Долги се од 1,2 метри и тежат 40 килограми до должина од 9,5 метри и тежина од 10 тони . Се застапени во мориња или океани , во плитки предели . Имаат висока интелингенција , спасуваат луѓе од опасни и крволочни ајкули и се дружељубиви со лугето .
 
Пираните се врста на риби коишто се застапени  во Јужна  Америка , поточно тропски делови каде што преовладувват темни води. Пример Реката Амазон .  Пираните се долги од 20 до 61 сантиметар и имаат големи и остри заби за да можат добро да го уловат пленот . Исто така , пираните имаат сиво со сребренеста боја  ќе деловите на грбот , а кај деловите кај перките и делови од стомакот имаат портокалова со црвена боја . Постојат 60 вида на пирани.
 
Надуена риба се смета за еден од најпознатите отровни ‘рбетници во светот. Интересно е што оваа риба е деликатес во Јапонија. Сепак, доколку не успеете да ја зготвите правилно, нејзиниот отров ќе ја парализира вашата дијафрагма и ќе го сопре дишењето.
 
Син танг е Индо-Пацифичка хируршка риба . Поточно е застапена во деловите на Индискиот Океан . Е наречена ,,  хируршка риба ‘’ поради тоа што краевите на опашката се многу остри , се остри како на еден хируршки склалпел .  Достигнуваат должина до 30 сантиметри . Краевите на опашката се со жолта боја , деловите на стомакот се со црно – светло сина боја , а деловите на вратот се со жолти точки и виолетова боја.
 
Арапаима е врста на риба која што е застапена во Реката Амазон . Долга е 3 метри и тежи 500 килограми . Таа е најголемата риба во Реката Амазон .  Нема заби , а не дише со помош на жабри како и електричната јагула . Има  темно – сивкаста боја на телото со светло портокалови риги .
 
Рибата паку е врста на риба која што е слична на пираните . Има долга и голема  уста , а  забите се слични како кај човекот . Има силни и остри заби за кога ќе го улови пленот да го задржи т.е да не и бега . Рибата паку е застапена во водите на Атланскиот и Тихиот Океан , застапена е во Нова Гвинеја и во уште некој езера во Тексас .
 
Риба балон е застапена во деловите на Тихиот Океан. Е наречена риба балон поради тоа што има форма на балон, а површинските делови на епидермисот се составени од боцки. За нејзе е карактеристично тоа што со помош на горните и долните два заба на средината од устата се многу остри со што кога го напаѓа пленот го откинува месото.
 
Риба волк е застапена во деловите на Тихиот Океан. Долга е 112 сантиметри и тежи 15 килограми. Риба волк има црна боја и е најгрдната риба во светот.
 
Риба тигар е риба којашто е застапена во реките во Африка( Конго) и слично. Долга е 1.5 метри и тежи 50 килограми. Главата има маслинеста боја, а останатиот дел од телото има сребрена боја. За неа е карактеристично тоа што има 32 големи и остри заби коишто сечат како хируршки скалпел со што го раскинува месото на пленот.
 
Риба папагал е застапена во деловите на големиот корален гребен. Долга е од 50 до 100 сантиметри. Карактеристично за неа е тоа што има гоеми и остри забие со коишто ги дроби коралите и при нејзиното варење на храната ги исфрла во вид на песок. Покрај тоа што јаде тврди корали, забите не и се кршат и нејзиниот живот е 20 години. Покрај тоа што ги јаде коралите, таа ги чисти коралите од узумрените мали животни.
 
Риба мандарина е една од најубавите морски риби во светот. Има шарени и живописни бои. Обично таа се чува во аквариумите. Застапена е во деловите на Тихиот Океан, поточно во големиот корален гребен.
 
Џиновски групер или Квинслендски групер е најголемата коскена риба во големиот корален гребен, Квинсленд=Австралија, пронајдена на длабочина од 100 метри. Долга е 2.7 метри и тежи 400 килограми.
 
Риба кловн е застапена во деловите на големиот корален гребен, во Австралија(североисточни делови на Квинсленд). Долга е од 10 до 15 сантиметри и наречена е риба кловн поради тоа што има портокалова и бела боја како кловнот.
 
Проѕирната риба е застапена на доста голема длабочина. Оваа врста на риба е откриена во 1939 година. Има форма на цевчести очи коишто се откриени во 2009 година.
 
Риба харлекин ( лат. Oxymonacanthus longirostris) , е една од најубавите бои која што е застапена во големиот корален гребен, североисточни делови од Квинсленд,Австралија.
 
Мегалодон е најголемата ајкула на планетата која што живеела од 25 до 3,6 милиони години. Била долга 20 метри, а нејзините заби биле во форма на триаголник со должина од 20 сантиметри.
 
Ајкула наметка е еден вид на жив фосил каде што носи свое древно потекло од нејзините предци, поточно има древно потекло во деловите на изгледот на забите( вилицата) и главата.
 
Ајкула тепих е карактеристично тоа што лежи на коралите и има добра камуфлажа. Предните делови на устата има еден вид на брада.
 
Ајкула ѓавол е наречена поради тоа што има големи и остри заби и има шпичеста и искосена фаца.
 
Акула кит е најголема ајкула. Долга е 12 метри и има голема и долга уста како на китот. Се храни со помош на вшмукување на храната и водата.
 
Риба пила е наречена поради тоа што има долг, продолжен дел којшто е тенок и од левата и од десната страна има боцки коишто се остри и личат како на пила. Овие боцки и служат за одбрана од други поголеми водни животни и за да го улови пленот.
 
Риба чекан е наречена поради тоа што има широк дел со форма на чекан кој што и помага за одбрана од други водни животни, на начин што го турка пленот, а кај риба пила и риба чекан устата се наоѓа под очите.
 
Риба фенер е наречена поради тоа што навечер свети во жолта боја како резултат на тоа што има фосфоресцентни бактерии.
 
Грбава јадичарка е наречена поради тоа што има над устата голем, извиен и свиткан заб кој што и помага еден вид како на јадица од риба да го уловува пленот.
 
Гренландска ајкула е застапена во деловите на Гренланд и Арктикот. Е една од најголемите ајкули во светот. Тежи 1500 килограми и се исхранува со риби, ракови и слично.
 
Риба пеперутка е наречена поради тоа што има боја како на пеперутките и има на средина црна точка, што всушност личи како на око, но не е око.
 
За риба еж е карактеристично тоа што е слична со риба балон, но риба еж има форма на риба балон, има на површината на епидермисот големи и остри боцки, но нема остри и големи заби на долната и горната  вилица.
 
Махи-махи е риба којашто е застапена во топли води, во водите на Атланскиот Океан. Позната е како делфин риба или како дорадо. Оваа риба не напаѓа луѓе.
 
== Морфолошки и анатомски особености ==
42

уредувања