Википедија:Почетен курс (Зачленување): Разлика помеѓу преработките

с
нема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
{{почетен курс|ова=9}} {{кратенка|ВП:РЕГ}}
'''РегистрирањетоЗачленувањето насо корисничко име''' не е опционалнозадолжително, но е препорачано.
 
Секој може да придонесе на Википедија, без разлика дали избрале да се регистрираат или не. Сепак, мора да се има регистрирано корисничко име за да се создаваат нови статии.
Постојат три главни причини поради кои луѓето се охрабрувани да се регистрираат:
 
Поседувањето на сметка Ви овозможува многу [[Помош:Најава|предности]], вклучувајќи повеќе уредувачки опцииможности и кориснички преференцинагодувања. Една корисна функција е листата на набљудувани страници, која Ви овозможува лесно да ги следите промените на страниците за кои сте заинтересирани. Друга е можноста за преместување (преименување) на статиите. (Не ги преместувајте статиите преку копи/пасте на текстот, бидејќи на тој начин не се зачувува историјата на уредувањата. Наместо тоа, прашајте на [[Википедија:Портал|ВП:Порталот]] за помош од регистриран корисник.)
 
НерегистриранНерегистрираниот корисник есе идентифициранраспознава преку IP -адресата на неговата/нејзината машина, која е користена како јавенјавна идентификаторозака кога се прават придонеси (и при потписи на страници за разговор). IP адресата на Вашиот компјутер може да се искористи за да се најдат информации за Вас, затоа регистрирањетозачленувањето значително ја '''''зголемува''''' Вашата приватност со нејзиното криење. Исто така, бидејќи IP адресите често се менуваат, нерегистриранитенезачленетите корисници понекогаш ја имаат потешкотијата да добијат почит од другите уредувачи преку градење на солидна низа на уредувања. Исто така е и потешко да се водат комуникации на страниците за разговор со такви нерегистриранинеачленети корисници, бидејќи им недостасува уникатна страница за разговор. Заради тие причини, многу [[ВП:КОРИСНИЦИ|википедијанци]] се регистрираатзачленатт за да индицираат поголема подготвеност да застанат зад своите уредувања и коментари на страници за разговор. Ова значи дека на Вашите уредувања и коментари ќе им биде дадена поголема тежина.
 
Конечно, само регистриранитезачленетите корисници можат да станат администратори (уште познати и како сисопи). Ако се регистриратезачлените, не заборавајте го Вашето корисничко име и јавка. Ако сте склони кон заборавање на овие, пратете си ги на Вашата е-поштенска адреса и потврдете ги кога ќе се пријавите за да Ви биде испратена нова јавка ако ја заборавите моменталната.
 
<div style="float:left; background-color:#f5faff; padding: .2em .6em; border: 1px solid #cee0f2;">'''[http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=Special:Userlogin&type=signup Кликнете овде за да се регистриратезачлените]'''</div>{{-}}
 
 
===Како да се регистриратезачлените===
За да се регистриратезачлените, кликнете горе, или кликнете на „Најавете се“ во горниот десен агол на било која страница. Нема да можете (лесно) да го промените корисничкото име откако еднаш го изберете, затоа внимателно размислете. Не користете вулгарни, непристојни или навредувачки имиња, или имиња кои создаваат збунетост или конфликтност. <br/>
{{-}}
<div style="float:right; margin-top: 0.0em; margin-bottom:3px; background-color: #cedff2; color: #000; padding: .2em .6em; font-size: 130%; border: 1px solid #B8C7D9;">'''Завршете го курсот со [[Википедија:Почетен курс (Заклучок)|заклучок и повеќе инфо]]''' <span style="font-size: larger; font-weight: bold;">&rarr;</span></div>
<div style="clear:both"></div>
</div>
[[Категорија:Почетен курс|РегистрирањеЗачленување]]
 
<!-- интервики -->