Разлика помеѓу преработките на „Гроб“

Додадени 263 бајти ,  пред 8 месеци
* „На гробот на [[Дениција]]“ - песна на македонскиот поет [[Петре М. Андреевски]].<ref>Петре М. Андреевски, 'Дениција''. Скопје: Три, 2005, стр. 53-54.</ref>
* „Трње на гробот“ - басна на американскиот писател [[Емброуз Бирс]].<ref> Емброуз Бирс, ''Басни''. Скопје: Темплум, 2016, стр. 63.</ref>
* „Закопување на мртвите“ - песна од поемата на [[Томас Стернс Елиот]], „[[Пуста земја]]“ од [[1922]] година.<ref>T. S. Eliot, ''Izabrane pesme''. Beograd: Rad, 1977. Beograd: Rad, 1964, стр. 41-43.</ref>
* „Риб на гробот на Болја и Олин“ (''Ribh at the Tomb of Baile and Aillinn'') - песна на ирскиот поет [[Вилијам Батлер Јејтс]].<ref>Viljem Batler Jejts, ''Kula''. Beograd: Beogradski izdavačko-grafički zavod, 1978, стр. 160-161.</ref>
* „Светли гробови “ - песна на српскиот поет [[Јован Јовановиќ - Змај]].<ref>Јован Јовановиħ Змај, ''Песме''. Београд: Рад, 1963, стр. 159-163.</ref>
* „На гробот на Хафис“ (''На гробу Хафисовом'') - песна на српскиот поет [[Јован Јовановиќ - Змај]].<ref>Јован Јовановиħ Змај, ''Песме''. Београд: Рад, 1963, стр. 39.</ref>
* „Гробот на слатката душа“ (''Гроб слатке душе'') - расказ на српскиот писател [[Петар Кочиќ]].<ref>Петар Кочић, ''Јаблан и друге приповетке''. Београд: Просвета, 1971, стр. 16-22.</ref>
* „Гробот на Едгар По“ (''Le tombeau d'Edgar Poe'') - песна на францускиот поет [[Стефан Маларме]].<ref>Стефан Маларме, ''Песме''. Београд: Култура, 1970, стр. 74-75.</ref>
* „Гробница“ - кус расказ на македонскиот писател [[Митко Маџунков]] од 1984 година.<ref>Митко Маџунков, ''Међа света''. Београд: Просвета, 1984, стр. 202-203.</ref>
* „Гробот на пријателот“ - песна на српскиот поет [[Бранко Миљковиќ]].<ref>Бранко Миљковиќ, ''Избор''. Скопје: Мисла, култура, Македонска книга, 1988, стр. 19.</ref>