Разлика помеѓу преработките на „Уставен суд на Македонија“

нема опис на уредувањето
* [[Бранко Наумоски]] 2010-2013
* [[Елена Гошева]] 11.2013-2016
* [[Никола Ивановски]] 2016-2019
* [[Сали Мурати]] 2019-
 
Прва жена уставен судија била Бранка Циривири - Антоновска, избрана за уставен судија во [[1984]] година, а прва жена претседател на Уставниот суд - Лилјана Ингилизова – Ристова, избрана за претседател во [[2003]] година.<ref>[http://www.ustavensud.mk/domino/WEBSUD.nsf/Strani/%D0%A1%D1%83%D0%B4%D0%B8%D0%B8%20-%20%D0%9F%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%88%D0%BD%D0%B8%20%D1%81%D1%83%D0%B4%D0%B8%D0%B8?OpenDocument Уставен суд на РМ, „Поранешни судии“]</ref>
== Надворешни врски ==
* [http://www.ustavensud.mk Официјална страница на Уставниот суд на Република Македонија]
* [https://civicamobilitas.mk/wp-content/uploads/2018/03/Ustaven_sud_analiza.pdf Воислав Стојановски и др. „Уставниот суд во стегата меѓу политичките интереси и човековите права“, Хелсиншки комитет за човекови права на Република Македонија, 2016.]
 
[[Категорија:Управување со Република Македонија]]
5.933

уредувања