Заработка: Разлика помеѓу преработките

Додадени 555 бајти ,  пред 2 години
дополнување
[проверена преработка][проверена преработка]
(embed {{Нормативна контрола}} with wikidata information)
(дополнување)
'''Заработка''' ('''добивка''', '''профит''') е остаточнаостатокот од вредност стекната во [[деловно работење|деловното реботењеработење]] по покривањето на сите [[трошоци]]. Највообичаениот прост пример е разликата помеѓу куповната и продажната вредност на [[добро (економија)|доброто]] во [[Трговија|трговијата]].<ref>[http://www.makedonski.info/search/заработка „заработка“] - Дигитален речник на македонскиот јазик</ref> Точниот метод на пресметување на заработката се разликува меѓу [[сметководство|сметководителите]] и [[економија|економистите]]. Таа може да се оствари како работодавач или сопственик, но и како [[вработување|вработен]] во некоја фирма или организација.
{{Без извори|датум=ноември 2009}}
 
'''Заработка''' ('''добивка''', '''профит''') е остаточна вредност стекната [[деловно работење|деловното реботење]]. Највообичаениот прост пример е разликата помеѓу куповната и продажната вредност на [[добро (економија)|доброто]] во трговијата.<ref>[http://www.makedonski.info/search/заработка „заработка“] - Дигитален речник на македонскиот јазик</ref> Точниот метод на пресметување на заработката се разликува меѓу [[сметководство|сметководителите]] и [[економија|економистите]]. Таа може да се оствари како работодавач или сопственик, но и како [[вработување|вработен]] во некоја фирма или организација.
==Профитот како економска категорија==
Според [[Алфред Маршал]], профитот го претставува нето-приходот на претприемачот, т.е. разликата меѓу приходот од продажбата и сите трошоци во работењето, вклучувајќи ги и [[камата]]та на вложениот [[капитал]], [[осигурување]]то за [[ризик]]от од неуспех и надоместот на [[менаџер]]ите.<ref>Alfred Marshal, ''Principles of Economics''. Amherts, New York: Prometheus Books, 1997, стр. 294.</ref>
 
== Наводи ==
{{Нормативна контрола}}
[[Категорија:Економски поими]]
[[Категорија:МИкроекономија]]