Протекционизам: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
'''Протекционизам''' (лат. ''protegere'' = заштита) означува— збир на економски мерки, со кои една [[држава]] се обидува да ограничи пласирање на [[странски производ]] на домашниот пазар. Тие мерки се наоѓаат во доменот на стратегиските трговски политики и нивната цел е по правило, подобрување на пласманот—пласманот на домашните продукти, унапредување и подобрување на развојот на поедините стопански гранки како и [[стопанство]]то во целина. Такви мерки на стратегиска трговинска политика помагаат во развојот на поедини [[земји во развој]] во толкава мерка, па некои од нив веќе прераснале во индустриски сили (на пример, [[Кина]]).
 
==Надворешнотрговски протекционизам==