Разлика помеѓу преработките на „Цена (економија)“

Додадени 1.668 бајти ,  пред 10 месеци
→‎Пазарна цена: дополнување
(→‎Пазарна цена: дополнување)
* ''нормална цена на долг рок'' - цената која е определена од трошоците на производството и каде што понудата се приспособува преку промена на сите фактори на производството,
* ''секуларни промени на нормалната цена'' - кога цената се менува бавно на многу долг рок, под дејство на промените во населението, [[технологија]]та, знаењето, [[капитал]]от, понудата и побарувачката.
 
Во основа, цената е резултат на [[понуда]]та и [[побарувачка]]та. Меѓутоа, промените на понудата или побарувачката може да имаат различни ефекти врз цената. На пример, промените на побарувачката предизвикуваат различни ефекти врз цената, во зависност од тоа дали во производството на производот важи [[Закон за константни приноси|законот за константни]], [[Закон за опаѓачки приноси|опаѓачки]] или [[Закон за растечки приноси|растечки приноси]]: при константни приноси, порастот на побарувачката предизвикува само зголемување на производството на производот без никаков ефект врз цената по која се продава тој; при опаѓачки приноси, зголемената побарувачка предизвикува мало зголемување на количеството што се продава и пораст на цената; при растечки приноси, поголемата побарувачка води до голем пораст на [[производство]]то и до намалување на цената.<ref> Alfred Marshal, ''Principles of Economics''. Amherts, New York: Prometheus Books, 1997, стр. 279-280.</ref>
 
==Функции на цената==