Разлика помеѓу преработките на „Црква Свети Илија (Струмица)“

с
промени во стилот
с (промени во стилот)
 
|materials=
}}
'''Свети Илија''' — [[манастир]] посветен на пророкот [[Свети Илија|Илија]] на планината [[Еленица]], на околу 4 км од градот [[Струмица]].<ref>{{нмс|title=www.instrumica.com|url=http://instrumica.com/index.php/sv-ilija/|accessdate=13 декември 2010|language=Македонски и Англиски}}</ref>
'''Свети Илија''' — [[манастир]] посветен на пророкот [[Свети Илија|Илија]] на планината [[Еленица]], на околу 4 км од градот [[Струмица]].<ref>{{нмс|title=www.instrumica.com|url=http://instrumica.com/index.php/sv-ilija/|accessdate=13 декември 2010|language=Македонски и Англиски}}</ref>. Манастирот бил изграден во [[16 век]], но се смета дека претходно на истото место постоел друг манастир којшто датирал уште од порано. Манастирот бил разрушен во [[1923]] година, но истиот бил повторно изграден во периодот од [[1975]] до [[1984]] година. Внатрешноста на црквата е исполнета со [[иконостас]] на [[Исус Христос]], а ѕидовите се обоени со евангелистите Марко, [[Апостол Матеј (Евангелист)|Матеј]], [[Апостол Лука (Евангелист)|Лука]] и [[Апостол Јован (Евангелист)|Јован]]. Иконостасот во црквата е направен од [[дрво]]<ref>{{нмс|title=Верски објекти во Општина Струмица|url=http://www.strumica.gov.mk/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=116&Itemid=166&lang=mk|accessdate=13 декември 2010|language=Македонски и Англиски}}</ref>. Граѓаните на [[Струмица]] секоја година ја следат традицијата и на [[2 август]], празникот на пророкот, масовно во приквечерината и навечер ја поминуваат трим-патеката и го посетуваат манастирот, оддавајќи почит на пророкот и потсетувајќи се на [[Илинденското востание]] и [[Првото заседание на АСНОМ]].
 
Манастирот бил изграден во [[16 век]], но се смета дека претходно на истото место постоел друг манастир којшто датирал уште од порано. Манастирот бил разрушен во [[1923]] година, но истиот бил повторно изграден во периодот од [[1975]] до [[1984]] година.
 
Внатрешноста на црквата е исполнета со [[иконостас]] на [[Исус Христос]], а ѕидовите се обоени со евангелистите Марко, [[Апостол Матеј (Евангелист)|Матеј]], [[Апостол Лука (Евангелист)|Лука]] и [[Апостол Јован (Евангелист)|Јован]]. Иконостасот во црквата е направен од [[дрво]].<ref>{{нмс|title=Верски објекти во Општина Струмица|url=http://www.strumica.gov.mk/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=116&Itemid=166&lang=mk|accessdate=13 декември 2010|language=Македонски и Англиски}}</ref>
 
Граѓаните на [[Струмица]] секоја година ја следат традицијата и на [[2 август]], празникот на пророкот, масовно во приквечерината и навечер ја поминуваат трим-патеката и го посетуваат манастирот, оддавајќи почит на пророкот и потсетувајќи се на [[Илинденското востание]] и [[Првото заседание на АСНОМ]].
 
== Наводи ==