Разлика помеѓу преработките на „Пат“

Додадени 629 бајти ,  пред 1 година
Ознаки: Мобилно уредување Мобилно семрежно уредување
 
==Патот како тема во уметноста и во популарната култура==
===Патот како тема во книжевноста===
* „Заскитаниот пат“ - песна на полскиот поет [[Тимотеуш Карпович]].<ref>''Savremena poljska poezija''. Beograd: Nolit, 1964, стр. 199.</ref>
* „Пат“ (''Camino'') - песна на шпанскиот поет [[Федерико Гарсија Лорка]].<ref>Федерико Гарсија Лорка, ''Неверна жена''. Скопје: Македонска книга, Култура, Мисла, Наша книга, 1982, стр. 37.</ref>
* „Крстопат“ (''Encrucijada'') - песна на шпанскиот поет [[Федерико Гарсија Лорка]].<ref>Федерико Гарсија Лорка, ''Неверна жена''. Скопје: Македонска книга, Култура, Мисла, Наша книга, 1982, стр. 25.</ref>
* „Пат“ (''Пут'') - кус расказ на македонскиот [[писател]] [[Митко Маџунков]] од 1984 година.<ref>Митко Маџунков, ''Међа света''. Београд: Просвета, 1984, стр. 17-18.</ref>
* „На врвот од патот“ - песна на полскиот [[поет]] [[Јулијан Пшибош]].<ref>''Savremena poljska poezija''. Beograd: Nolit, 1964, стр. 91-92.</ref>
 
===Патот како тема во музиката===
* „Патот и небото“ (''The Road and the Sky'') - песна на американскиот [[Рок-музика|рок]]-музичар [[Џексон Браун]] (''Jackson Browne'') од 1974 година.<ref>[https://www.discogs.com/Jackson-Browne-Late-For-The-Sky/master/22491 DISCOGS, Jackson Browne ‎– Late For The Sky (пристапено на 3.3.2019)]</ref>
* „Навраќање на автопатот 61“ (''Highway 61 Revisited'') - песна од истоимениот [[Навраќање на автопатот 61|албум]] на американскиот [[Рок-музика|рок-музичар]] [[Боб Дилан]] од 1965 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=8hr3Stnk8_k&list=PLXRKTcRs-Xs7rr36o5_Cs7fBn8B7KsmRG&index=7 YouTube, Bob Dylan - Highway 61 Revisited (Audio) (пристапено на 27.12.2019)]</ref>
* „Пат за никаде“ (''Road to Nowhere'') - песна на американската рок-група „[[Токинг хедс]]“ (''Talking Heads'') од 1985 година.<ref>Talking Heads, ''Little Creatures'', Cai 9144, Jugoton.</ref>
* „Патот Старфилд“ (''Starfield Road'') - песна на американската рок-група „[[Соник Јут]]“ (''Sonic Youth'') од 1994 година.<ref>[https://www.discogs.com/Sonic-Youth-Experimental-Jet-Set-Trash-And-No-Star/master/9858 DISCOGS, Sonic Youth ‎– Experimental Jet Set, Trash And No Star (пристапено на 20.7.2019)]</ref>