Црква „Св. Илија“ - Велгошти: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Ознака: Изворно уредување 2017
Нема опис на уредувањето
Ознака: Изворно уредување 2017
== Местоположба ==
 
Црквата е сместена над селото [[Велгошти]].<ref name=":1">{{Наведена книга|url=https://www.worldcat.org/oclc/27418468|title=Ohridsko-struška oblast : antropogeografska proučavanja|last=Trifunoski, Jovan F.|last2=Трифуноски, Јован Ф.|date=1992|publisher=Srpska akademija nauka i umetnosti|isbn=8670251582|location=Beograd|oclc=27418468}}</ref> Се наоѓа на околу 1 километар североисточно од селото на една висорамнина.<ref name="монографија">{{Наведена книга|title=Велгошти: прилог за монографија|last=Ристески|first=Стојан|publisher=Месна заедница на Велгошти|year=1982|isbn=|location=Охрид|pages=}}</ref>
 
== Историја ==
 
Црквата била изградена во 1937 година. Истата била возобновена во 1970 година.<ref name=":0">{{Наведена мрежна страница|url= http://www.dke.org.mk/index.php/namesnistva#vel|title=Дебарско-кичевска епархија - Намесништва|work=www.dke.org.mk|accessdate=2019-12-24}}</ref>
 
Над вратата од внатрешната страна на црквата е забележано следново:<ref name="монографија" />
 
{{quote box
| width = 600px
| align = center
| bgcolor =
| quote = „По иницијатива на покојнија Алексо Стефанов Шокаров од село Велгоште подагнат је овај храм во 1937 година, а по иницијатива на сегашнија енориски свештеник во село Велгоште Леонид Јованов Трпенов изработени се: иконостасот живописот на иконостасот и живописот на црковниот зид во 1946 година“.
| source =
}}
 
Црквата била подигната на темели на постара црква, која ја имала скоро истата големина.<ref name="монографија" />
 
== Архитектура ==