Лисест глувчар: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Лисестиот глувчар е моногамна птица. [[Птичје гнездо|Гнездото]] го гради на земја, карпи и дрвја. Ги користи гнездата на враните, но може да си изгради и свое. Несе 2-5 (обично 3) [[Јајце|јајца]], бели со многубројни светло кафени точки, и со димензии 60х47 мм. Јајцата ги [[Квачење|квачат]] и двајцата родители околу 28 дена. Подоцна, и двајцата родители почнуваат да ја оставаат храната само на работ на гнездото. Младенчињата го напуштаат гнездото на 42-дневна возраст, а родителите ги хранат уште некое време.
 
[[File:Buteo rufinus cirtensis MHNT.ZOO.2010.11.90.3.jpg|thumb| ''Buteo rufinus cirtensis'']]
==Наводи==<!-- Forktail16:147. -->
{{reflist}}
170

уредувања