Хатшепсут: Разлика помеѓу преработките

Додадени 26 бајти ,  пред 2 години
Подобра прегледност
Нема опис на уредувањето
(Подобра прегледност)
==Потекло==
Во текот на 18-та династија кралската куќа на [[Аксмос I]] била соочена со трагедии кој се случувале во текот на 3 генерации, бидејќи неколку машки престолонаследници на 18-та династија умреле. Кога умреле сите синови на Амен-Хотеп-а и неговите главни жени,[[Тутмос I]] станал фараон (син на другата жена Сенсенеб). Тој се оженил со својата полусестра [[Аксмос]] но и неговите пет синови исто така умреле. Во времето на смртта на [[Тутмос I]] единствен негов наследник со кралска крв бил неговиот незаконски син [[Тутмос II]] но тој бил малолетен и фараонот немал друг избор освен на престолот да ја стави неговата ќерка Хатшепсут. Меѓутоа, пред болеста на нејзиниот татко Хатчепсут кога имала 15 години се омажила за нејзиниот полубрат [[Тутмос II]] кој тогаш имал 12 години. Поради роднински врски и мешањето на крв тој бил и физички и ментално заостаната личност. Хатчепсут и покрај тоаму родила 2 ќерки [[Нефру-Ра]] и [[Мерит-Ра-Хатчепсут]]. Бидејки не му подарила машки наследник тој со друга жена Изис добил син познат по името [[Тутмос III]]. За да се осигура за опстанокот опстанокот на владетелската лоза [[Нефру-Ра]] како и својата мајка се омажила за својот полубрат [[Тутмос III]]. Во времето на смртта на на [[Тутмос II]] неговиот наследник [[Тутмос III]] бил малолетен така што Хатчепсут била законскиот владетел.Хатчепсут била првата жена која била крунисана со сите свечености како крал а не кралица и ги добила сите пет почесни имиња на фараон што ни една кралиица пред а ни подоцна не и успеало. Се облекувала и се однесувала како машко.
'''И САМ ЖУРИО'''
 
==Смрт==
Хатшепсут одлучила да биде погребана со својот татко [[Тутмос I]] и во Долината на Кралевите. Во врска со поврзувањето со Долината е ископан тунел долку повеќе од 700м. и околу 300м. под земјата Нејзиниот саркофаг е пронајден но во него не била нејзината мумија туку мумијата на една принцеза од 21-та династија. Околностите на нејзината смрт биле сомнителни но по истражувањата сепак се смета дека умрела од природна смрт. Последниот запис е на 10-от ден 6-от месец во 22-та година од владеењето кога дознале дека жената-фараон починала. Невозможно е да се зборува за големата кралица а да не се спомне нејзиниот верен слуга, архитект и пријател Сененмут. Неговиот татко и служел на кралското семејство, а и тој самиот и бил многу верен на Хатчепсут. Дури тој бил и задолжен за нејзината приватна одаја и се зборувало дека меѓу нив имало и нешто повеќе од пријателство. Се зборувало и дека нејзината прва ќерка е всушност негова но тоа никогаш не е потврдено. Неговото изненадно исчезнување од дворската сцена во најмала рака бил чуден, бидејќи решенијата се неразрешени до ден денес.
Анонимен корисник