Разлика помеѓу преработките на „Грегоријански календар“

(поправка на правопис)
Ознаки: Мобилно уредување Мобилно семрежно уредување
 
== Усвојување на државно ниво ==
Во прво време, бидејќи [[папа]]та нема световна власт освен во папската држава ([[Ватикан]]), грегоријанскиот календар важел само за [[Римокатоличката црква]]. Во текот на првите децении по воведувањето прво го прифатиле државите во кои католичкото [[христијанство]] било официјална [[религија]], додека протестантските држави и заедници го игнорирале или одбивале. Повеќето земји од [[Западна Европа]], нивните колонии и државите кои произлегле од нив го имале прифатено календарот до средината на XVII век. [[Јапонија]] го прифатила во 1873 година, [[Кореја]] во 1895 г., а [[Кина]] во 1912 г. Во [[Советски Сојуз|СоветскиотСовјетскиот Сојуз]] е прифатен во 1918 година, а последна европска земја што го прифатила била [[Грција[[ во 1923 г.
 
== Прифаќање од другите христијански цркви ==
Анонимен корисник