Разлика помеѓу преработките на „Непрекинатост на функција“

 
 
== Рамномерна непрекинатост ==
{{главна|Рамномерна непрекинатост}}
Во [[Математичка анализа|математичката анализа]] се јавува уште еден поим: ''рамномерна непрекинатост на функција''. Рамномерната непрекинатост, за разлика од непрекинатоста, е поврзана за потесна класа функции: функцијата може да е непрекината, меѓутоа да не е рамномерно непрекината. Од друга страна, обратното е секогаш точно: ако функцијата е рамномерно непрекината тогаш таа секогаш е и непрекината.