Разлика помеѓу преработките на „Болоњски псалтир“

нема опис на уредувањето
с
Ознака: Изворно уредување 2017
'''Болоњски псалтир''' (познат и како '''Рамненски псалтир''') — средновековен [[псалтир]] од [[средномакедонски период|средномакедонскиот период]] пишуван во селото [[Рамне (Охридско)|Рамне]], во близина на градот [[Охрид]], но кој се вбројува во битолското [[ракопис]]но наследство, од причини што се смета дека во [[Битола]] се користел овој псалтир.
'''Болоњски псалтир''' — средновековен [[псалтир]] од [[средномакедонски период|средномакедонскиот период]] пишуван во с. [[Рамне]], [[Охрид]], но кој се вбројува во битолското [[ракопис]]но наследство, од причини што се смета дека во [[Битола]] се користел овој псалтир. Напишан е меѓу [[1230]] и [[1241]] г. За потребите на црквите во рамките на Охридската книжевна школа, а и подоцна до XV век биле создадени броjни богослужбени книги. Голем броj од ракописите од освоjувачите се однесени од Охрид во Болоња, Москва, Софиjа, Белград, Загреб, Прага, како и во други центри. Особено е значаен Болоњскиот псалтир - значаен македонски книжевен ракопис коj денес се наоѓа во Августинскиот манастир во [[Болоња]] - (Италиjа) уште од почетокот на [[18 век]], по што го добил и името. Во него има 264 пергаментни листови (270/200мм). Книгата jа напишале книжевниците Белослав, Јосиф и Тихота од селото Рамне - Охридско, во периодот од 1230 до 1242 година. Ракописите од тоа време обично биле пишувани со рака на пергамент, а биле и богато украсени со орнаменти и позлата. Болоњскиот псалтир се цени дека е еден од наjубавите словенски ракописи од XIII век. Редакциjата е македонска, а правописот карактеристичен за Охридската книжевна школа.<ref>''Македонски споменици со глаголско и со кирилско писмо. Составувачи: Илија Велев, Лилјана Макаријоска, Емилија Црвенковска. Скопје: Институт за македонски јазик „Крсте Мисирков“, 2008'' ISBN 978-9989-640-82-7</ref>
 
Напишан е меѓу [[1230]] и [[1241]] година. За потребите на црквите во рамките на [[Охридска книжевна школа|Охридската книжевна школа]], а и подоцна до XV век биле создадени броjни богослужбени книги. Голем броj од ракописите од освоjувачите се однесени од Охрид во [[Болоња]], [[Москва]], [[Софија]], [[Белград]], [[Загреб]], [[Прага]], како и во други центри.
 
'''Болоњски псалтир''' — средновековен [[псалтир]] од [[средномакедонски период|средномакедонскиот период]] пишуван во с. [[Рамне]], [[Охрид]], но кој се вбројува во битолското [[ракопис]]но наследство, од причини што се смета дека во [[Битола]] се користел овој псалтир. Напишан е меѓу [[1230]] и [[1241]] г. За потребите на црквите во рамките на Охридската книжевна школа, а и подоцна до XV век биле создадени броjни богослужбени книги. Голем броj од ракописите од освоjувачите се однесени од Охрид во Болоња, Москва, Софиjа, Белград, Загреб, Прага, како и во други центри. Особено е значаен Болоњскиот псалтир -Овој значаен македонски книжевен ракопис коj денес се наоѓа во Августинскиот манастир во [[Болоња]] - (Италиjа[[Италија]]). Таму е уште од почетокот на [[18 век]], по што го добил и името. Во него има 264 пергаментни листови (270/200мм). Книгата jа напишале книжевниците Белослав, Јосиф и Тихота од селото Рамне -, Охридско, во периодот од 1230 до 1242 година. Ракописите од тоа време обично биле пишувани со рака на [[пергамент]], а биле и богато украсени со орнаменти и позлата. Болоњскиот псалтир се цени дека е еден од наjубавите словенски ракописи од XIII век. Редакциjата е македонска, а правописот карактеристичен за Охридската книжевна школа.<ref>''Македонски споменици со глаголско и со кирилско писмо. Составувачи: Илија Велев, Лилјана Макаријоска, Емилија Црвенковска. Скопје: Институт за македонски јазик „Крсте Мисирков“, 2008'' ISBN 978-9989-640-82-7</ref>
 
== Наводи ==
{{наводи}}
 
 
{{Македонски ракописи до 14 век}}
[[Категорија:Старословенски текстови]]
[[Категорија:Болоња|Псалтир]]
[[Категорија:Рамне (Охридско)|Псалтир]]