Разлика помеѓу преработките на „Микеланџело Буонароти“

→‎Сексуалност: дополнување
(→‎Сексуалност: дополнување)
 
Сигурни докази за тоа дали Микеланџело имал емотивно физички врска не постојат, (Кондиви го опишува како „девствен монах“), меѓутоа неговата поезија и визуелната уметност, вклучувајќи ги тука сите скултури, статуи и слики кои ги создал, доволно говорат за опсегот на неговата фантазија.
 
==Влијание==
Во песната „Светилници“, францускиот поет [[Шарл Бодлер]] го опејува Микеланџело нарекувајќи го „мрачен“.<ref>Шарл Бодлер, ''Цвеће зла''. Београд: Култура, 1970, стр. 18-19.</ref>
 
== Надворешни врски ==