Разлика помеѓу преработките на „Санкт Петербург“

Додадени 433 бајти ,  пред 8 месеци
* „Адмирилитетот“ - песна на рускиот поет [[Осип Мандељштам]] од 1913 година.<ref>''Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига II: Прва четвртина – средина XX века (авангарда и социјалистички реализам)''. Београд: Paidea, 2007, стр. 94-95.</ref>
* „Петербуршки строфи“ - песна на рускиот поет [[Осип Мандељштам]] од 1913 година.<ref>''Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига II: Прва четвртина – средина XX века (авангарда и социјалистички реализам)''. Београд: Paidea, 2007, стр. 95-96.</ref>
* „Санкт Петербург“ - песна на рускиот поет [[Олег Охапкин]] од 1973 година.<ref>Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига III: Средина XX века – поч. XXI века (неомодернизам, неоавангарда, постмодернизам и нова трагања). Београд: Paidea, 2007, стр. 169-170.</ref>
* [[Крајот на Санкт Петербург (филм од 1927)|Крајот на Санкт Петербург]] – советски [[филм]] од 1927 година, во [[режија]] на [[Всеволд Пудовкин]].<ref>Кинотека на Македонија, „Програма - ноември 2015“.</ref>