Разлика помеѓу преработките на „Тапани“

Додадени 430 бајти ,  пред 1 година
 
==Тапаните како тема во уметноста и во популарната култура==
* „Труби и тапан“ - песна на рускиот поет [[Виктор Кривулин]] од 2001 година.<ref>Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига III: Средина XX века – поч. XXI века (неомодернизам, неоавангарда, постмодернизам и нова трагања). Београд: Paidea, 2007, стр. 160.</ref>
* „Тапанска песна“ (''Барабанная песня'') - песна на рускиот поет [[Владимир Мајаковски]] од 1923 година.<ref>Владимир Мајаковски, ''Песме и поеме''. Нови Сад: Академска књига, 2015, стр. 116-118.</ref>
* „Таа тропа на тапани“ (''She Bangs The Drums'') - песна на британската [[Рок-музика|рок]]-група „[[Стоун Роузис]]“ (''The Stone Roses'') од 1988 година.<ref>[https://www.discogs.com/The-Stone-Roses-The-Stone-Roses/master/12458 Discogs, The Stone Roses ‎– The Stone Roses (пристапено на 30.7.2019)]</ref>